Lekić traži ponavljanje inspekcijskog nadzora

Lekić je ocijenio da je Vujanović "nedopustivo razmetljiv", iako ga je i u izbornoj noći pozvao na uzdržanost i odgovornost
96 pregleda 193 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 17:17h

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić podnio je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) urgenciju koja se odnosi na prvih 200 zapisnika koje je njegov izborni štab analizirao, sa zahtjevom da se ponovi inspekcijski nadzor za utvrđivanje nepravilnosti u vođenju biračkih spiskova.Iz Lekićevog štaba saopšteno je da je on 2. aprila podnio MUP-u skoro sedam hiljada inicijativa za pokretanje inspekcijskog nadzora za utvrđivanje nepravilnosti u vođenju biračkih spiskova.

MUP je do danas, kako se navodi, odgovorio na svega nekoliko stotina inicijativa, i dostavio zapisnike o navodno izvršenoj inspekcijskoj kontroli, iako su rokovi za dostavljanje zapisnika iz Zakona o biračkim spiskovima istekli prije predsjedničkih izbora.

U saopštenju se navodi da se čak i u slučaju tih nekoliko stotina zapisnika koji su dostavljeni javlja sumnja da li je inspekcijski nadzor stvarno sproveden, “jer bukvalno u svakom do sada analiziranom zapisniku postoje brojne materijalne greške i nepravilnosti – navodno su sva lica za koja je MUP izvršio inspekcijski nadzor upisana u birački spisak po osnovu samo jednog dokumenta, koji da stvar bude čudnija datira na različite datume”.

“Za veliki broj birača uopšte nema informacija kada su upisani u birački spisak, dok za neke pak stoji da su u birački spisak upisani po osnovu akta i to nekoliko dana prije nego što je donesen akt koji je pravni osnov za njihov upis u birački spisak”, dodaje se u saopštenju.

Lekić je, kako je pojašnjeno, iz tog razloga, MUP-u danas podnio urgencije koje se odnose na prvih 200 zapisnika koje je izborni štab analizirao.“Sa zahtjevom da se inspekcijski nadzor ponovi, te da se ovaj put utvrdi činjenično stanje za svakog od birača pojedinačno, i to na način kako to nalaže Zakon o inspekcijskom nadzoru koji inspektori MUP-a nisu ispoštovali”, kaže se u saopštenju.Lekić je zahtijevao od MUP-a da izvrši inspekcijski nadzor i u roku od 48 sati mu dostavi rješenje o podnešenoj inicijativi, da bi, kako je dodao, mogao koristiti zakonom propisana prava.On je naveo da je MUP, shodno odredbi člana 19. Zakona o biračkim spiskovima, moralo izvršiti inspekcijsku kontrolu u roku od 24 sata od prijema zahtjeva i primjerak zapisnika dostaviti podnosiocu u roku od 48 sati od izvršene kontrole.

Lekić je zahtijevao od MUP-a da izvrši inspekcijski nadzor i u roku od 48 sati mu dostavi rješenje o podnešenoj inicijativi

"Zahtjev da priznam poraz zvuči groteskno"

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić poručio je da Filip Vujanović nema više nijednu bitnu javnu funkciju sa koje bi mogao da ode i upozorio ga da je lažno predstavljanje zakonski kažnjivo.Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da vjeruje da će njegov protivkandidat Lekić, nakon provjere materijala, priznati rezultat izbora."Potpredsjednik DPS-a, Filip Vujanović, nastavlja sa slanjem nepristojnih ponuda cijeloj javnosti i meni lično. Zahtjev ili upućivanje molbe meni da priznam poraz na predsjedničkim izborima zvuči groteskno", naveo je Lekić u izjavi.On je ocijenio da je Vujanović "nedopustivo razmetljiv", iako ga je, kako je dodao, i u izbornoj noći pozvao na uzdržanost i odgovornost."Još jednom ga upozoravam da je zakonski kažnjivo lažno se predstavljati. Dakle, nemam ja šta da priznajem, izuzev da se zahvalim građanima na ukazanom povjerenju na minulim izborimai pozovem ih na strpljenje, iako su opravdano nezadovoljni i tražen zaštitu svog izbornog rezultata", naveo je Lekić.

"To što je i dalje potpredsjednik DPS-a nije moj, nego njegov i njihov partijski problem", kazao je Lekić

"To što je i dalje potpredsjednik DPS-a nije moj, nego njegov i njihov partijski problem".

Galerija

Bonus video: