Odloženo saslušanje Konjevića, Medenice i Čarapić

Jedini predstavnik opozicije na današnjoj sjednici Azra Jasavić, tražila je da se sjednica odgodi zbog, kako je rekla, složene političke situacije
3 komentar(a)
Skupštinski odbor za politički sistem i pravosuđe, Foto: Savo Prelević
Skupštinski odbor za politički sistem i pravosuđe, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2013. 10:55h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odgodio je kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova, vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda u vezi postupanja policije i pravosudnih organa u slučaju Škerović i presude Apelacionog suda Dušku Šariću i Jovici Lončaru.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder kazao je da se sjednica odgađa, jer na sjednicu nije došla većina predstavnika opozicije, koji su predložili saslušanje.

Na saslušanje su došli ministar Raško Konjević, vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, a predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica, prema riječima Rastodera, nije došla, pozivajući se na princip nezavisnosti sudstva.

Jedini predstavnik opozicije na današnjoj sjednici Azra Jasavić, tražila je da se sjednica odgodi zbog, kako je rekla, složene političke situacije.

Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista, podsjetio je da je ta stranka bila protiv saslušanja.

“Bili smo protiv prije svega jer je postupak u tim slučajevima tek počeo. Nadležni treba da preduzmu da urade svoj posao i da nakon toga procijenimo da li ima osnova za saslušanje”, rekao je Vuletić.

On smatra da opozicija devalvira rad skupštinskih tijela, ocjenjujući da im saslušanja služe za “jednokratnu političku upotrebu”.

Konjević je rekao novinarima nakon sjednice, da poštuje parlamentarne procedure i da će se uvijek odazvati pozivu na saslušanje.

“Ne bih dodatno komentarisao zbog čega je sjednica odgođena, ali moje je da se prema Poslovniku Vlade i Skupštine odazovem pozivu na saslušanje”, kazao je on.

Upitan da prokomentariše nedolazak Medenenice na sjednicu, Konjević je kazao da uvažava princip nezavisnosti sudske vlasti.

“I parlamentarna i izvršna vlast su nezavisne, ali to ne znači da ne treba da jedni drugima pomažemo da dođemo do konkretnih rješenja i da ukažemo javnosti da građani sa njima budu zadovoljni”, rekao je Konjević.

Saslušanje Konjevića, Čarapić i Medenice predložili su poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Predsjedništvo Fronta u ponedjeljak je odlučilo da njihovi poslanici ne prisustvuju sjednicama Odbora, zbog rezultata predsjedničkih izbora.

Bonus video: