Delo: Lekić moralni pobjednik izbora

Delo ocenjuje da je Lekić u "predizbornoj kampanji bio meta medijskog linča izbornog štaba njegovog protivkandidata i doktora medijske manipulacije"
64 pregleda 70 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.04.2013. 09:52h

Kandidat crnogorske opozicije Miodrag Lekić je nesumnjivo moralni pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora, ocenjuje danas slovenački dnevnik Delo.

"Nezavisni kandidat Miodrag Lekić koji je na parlamentarnim izborima prokockao ulogu ključnog igrača na crnogorskoj političkoj pozornici, moralni je pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori", piše list i dodaje "bez obzira na to da li će formalno biti proglašen za predsjednika države ili ne".

Ako su se birači, dodaje list, sa "tijesnom većinom zaista opredijelili za sadašnjeg šefa države Filipa Vujanovića ili ako vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) na silu nametne svog kandidata za predsjedničku fotelju, to neche promijeniti činjenicu da je Lekić pregazio Vujanovića na cijeloj crti".

Delo ocenjuje da je "bivši šef crnogorske diplomatije ušao u predsjedničku utakmicu u krajnje neravnopravnom položaju", jer je u "predizbornoj kampanji bio meta medijskog linča izbornog štaba njegovog protivkandidata i doktora medijske manipulacije".

Ono što je prema Delu neobično "za Balkan jeste da Lekića u toj neravnopravnoj borbi nije podržala međunarodna zajednica". "Postavlja se pitanje da liće Brisel koji se sramežljivo pita da li je Crna Gora zrela za ulazak u Evropsku uniju barem nakon završenih izbora pokušati da spriječi izborne manipulacije i prevare kojih se režim Mila Djukanovića nikada nije branio", piše Delo.

Ako Vujanović proglasi pobjedu to ne mijenja činjenicu da Lekić nema drugog izbora nego da ustraje na utvrđivanju legitimnih i legalnih izbornih rezultata, ocjenjuje list.

Delo dodaje da je riječ o zadatku koji može izvesti samo čitava opozicija, a Lekić kao inicijator formiranja saveza opozicije mora obezbjediti dalji zajednički nastup opozicije protiv sadašnje vlasti.

Bonus video: