Analiza: Manjine protiv DPS i vođa svojih partija

Rezultati izbora pokazuju da je dio birača SDP podržao Lekića koga su masovno zaokružile pristalice SNP i Pozitivne, BS, albanske partije i HGI imaju problem
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 07:24h

Rezultati predsjedničkih izbora pokazuju da su birači Socijaldemokratske partije (SDP) poslušali poziv partijske centrale i bojkotovali izbore, ali i da je dio glasova otišao Miodragu Lekiću, dok su se birači manjinskih stranaka oglušili na pozive lidera da podrže Filipa Vujanovića.

Izbori su potvrdili i disciplinovanost birača Socijalističke narodne partije (SNP), ali i Pozitivne Crne Gore koji su poslušali pozive Srđana Milića i Darka Pajovića da na glasačkim listićima zaokruže Lekića.

Da su birači SDP-a ozbiljno shvatili poziv stranačkog lidera Ranka Krivokapića potvrdio je manjak od preko 30 hiljada glasova koje je Vujanović imao u odnosu na vladajuću koaliciju i manjinske partije (BS, Forca, Albanska koalicija i HGI) na parlamentarnim izborima u oktobru . Činjenica da je Lekić uz manju izlaznost od sedm odsto osvojio skoro dvije hiljade glasova više nego što su ih u oktobru imale opozicione stranke koje su stale iza njegove kandidature, pokazao je da je dio glasača SDP-a ozbiljno shvatio Krivokapićevu konstataciju da izbor Lekića ne bi ugrozio stabilnost države.

Privremeni rezultati DIK: Vujanović imao 7.000 glasova više od Lekića >>>

Vujanović ubjedljiv u BP i Rožajama, Lekić uzeo Bar, Podgoricu, Nikšić... >>>

Belarus Watch: Članovi komisije koristili telefone prilikom glasanja i brojanja >>>

Da su birači SDP-a ozbiljno shvatili poziv stranačkog lidera Ranka Krivokapića potvrdio je manjak od preko 30 hiljada glasova koje je Vujanović imao u odnosu na vladajuću koaliciju i manjinske partije na parlamentarnim izborima u oktobru

Mala izlaznost zabilježena je i u Plavu gdje je za Vujanovića glasalo skoro dvije hiljade manje birača nego što je na parlamentarnim izborima podržalo vladajuću koaliciju i manjine. Dok je Vujanović u Plavu zabilježio pad podrške, Lekić je imao oko 200 glasova više nego što su ih u oktobru osvojili DF, SNP i Pozitivna zajedno.

Zahvaljujući bojkotu socijaldemokrata, koje imaju jako uporište u Petnjici, Vujanović je imao skoro dvije hiljade glasova manje u odnosu na vladajuće koalicije. Vujanović je ostvario slabiji rezultat od vladajuće koalicije i u Kotoru i Podgorici, dok ga je na Cetinju podržalo 1.500 birača manje nego što je glasalo za koaliciju “Bolja Crna Gora”.

Sudeći po rezultatima predsjedničkog kandidata, socijaldemokrate nijesu jedine u vladajućoj koaliciji koje su bojkotovale DPS-a. I pored otvorene podrške stranačkih čelnika, Vujanovićevu kandidaturu ignorisali su birači iz manjinskih stranaka, što se najbolje pokazalo u Ulcinju koji je sa 38 odsto imao najmanju izlaznost na predsjedničkim izborima. Tako je u opštini u kojoj dominiraju albanske stranke Vujanović, sa 4.804 glasa, imao duplo manju podršku od vladajuće koalicije, dok je Lekić imao 200 glasova više od parlamentarne opozicije.

Biračko tijelo SNP-a i Pozitivne, koje je i pored ranijih nesuglasica tih partija sa DF, poslušalo stranačke lidere i glasalo za Lekića. To je najbolje pokazao primjer Nikšića gdje je Lekić imao 400 glasova više nego opozicione partije na parlamentarnim izborima

Sudeći po izbornim rezultatima, pozivu lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića da podrže Vujanovića nijesu se odazvali ni birači te stranke u Rožajama i Baru, iako se Suljo Mustafić zahvaljivao svojim biračima na bini sa čelnicima DPS. Lekić je u rodnom gradu imao 300 glasova više od parlamentarne opozicije, dok je Vujanović imao skoro četiri hiljade glasova manje od koalicije “Bolja Crna Gora”.

Biračko tijelo SNP-a i Pozitivne, koje je i pored ranijih nesuglasica tih partija sa DF, poslušalo stranačke lidere i glasalo za Lekića. To je najbolje pokazao primjer Nikšića gdje je Lekić imao 400 glasova više nego opozicione partije na parlamentarnim izborima. Da je u gradu pod Trebjesom Lekić uspio da aktivira birače, i pored višesmjesečnih tenzija unutar opozicije, potvrđuje i podatak da je osvojio dvije hiljade glasova više nego što su uspjele sve opozicione partije na ponovljenim izborima u martu. To može da znači i da je dio birača DPS u gradu pod Trebjesom ponovo okrenuo leđa toj partiji. Lekić je uspio da animira birače i u Herceg Novom gdje je imao oko 200 glasova više od parlamentarne opozicije u Herceg Novom i Mojkovcu, dok je u Bijelom Polju imao 400 glasova više.

Mogli smo DPS-u opaliti i jači šamar

Socijaldemokrate je uoči izbora trebalo da vode intenzivniju kampanju protiv Vujanovića, kako bi većem koalicionom partneru “udarili jači šamar”, ocijenio je poslanik SDP-a Džavid Šabović. Komentarišući tvrdnje predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da je SDP otvoreno radio protiv Vujanovića i politike njegove stranke, Šabović je rekao:

“To je trebalo da bude pravi šamar vrhu DPS-a, da ne misle da oni mogu da rade kako hoće. Da su nas oni konsultovali i izabrali kandidata koji je prihvatljiv za sve, ne bi morali da gledaju šta znači 30 hiljada glasača koji su ostali kod kuće. Pričali su da će pobijediti i bez nas. Eto, viđeli su”, kazao je Šabović “Vijestima”.

On je pojasnio da su se birači SDP-a odazvali pozivu stranačkog vrha da ne zaokruže Vujanovića, navodeći da za kandidata DPS-a nijesu glasali ni svi članovi njegove stranke. On je pojasnio da su u Murinu i Velikoj birači DPS-a glasali za Lekića, ali je kao primjer naveo i selo Bogajiće naseljeno Bošnjacima i Albancima u kome je nezavisni predsjednički kandidat imao 22 glasa.

“Najvjerovatnije su to uradili iz inata. Neće Filipa nikako, pa bi glasali bilo koga samo ne njega”. Šabović je rekao da su Plavljani masovno bojkotovali predsjedničke izbore, dok je u Gusinju zabilježen veći odziv nego na referendumu za punopravnu opštinu.

Velika izlaznost u Gusinju, smatra on, vjerovatno je posljedica obećanja formiranja punopravne opštine.

Gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač optužio je SDP da je u tom gradu masovno izvodio da glasaju za Lekića, navodeći da su socijaldemokrate krive za “navodne nepravilnosti“ na dva biračka mjesta u Rožajama. On nije isključio mogućnost da su Lekića glasali i rijetki iz DPS-a i BS.

SDP optužila DPS da su u Rožajama ubacivali listiće >>>

“Ali su generalno svi glasovi koje je on dobio u Rožajama došli iz SDP-a, koji se mnogo ozbiljnije pripremao za predsjedničke izbore nego što je to bio slučaj za parlamentarne kada smo bili u koaliciji. Tada ih nije interesovalo ni prebrojavanje glasova, ni nepravilnosti na koje smo mi ukazivali“, rekao je Kalač “Vijestima”.

Kalač smatra da je rožajski SDP nepotrebno digao tenzije oko neregularnosti, ističući da je u toj stranci bio Lekićev izborni štab za Rožaje

On je kazao da je DPS imao navode da će socijaldemokrate na pojedinim mjestima pokušati da učine “nešto što bi moglo da dovede u pitanje regularnost izbora“. On smatra da je rožajski SDP nepotrebno digao tenzije oko neregularnosti, ističući da je u toj stranci bio Lekićev izborni štab za Rožaje.

On je rekao da su Vujanovića u gradu pod Ibrom, osim DPS-a podržali i birači BS i albanskih stranaka.

Kod kuće neriješeno, pobjede u gostima

Miodrag Lekić osvojio je više glasova od kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) na biračkim mjestima gdje glasaju premijer Milo Đukanović i potpredsjednik stranke Filip Vujanović.

Lekić je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Maskim Gorki” gdje godinama glasa porodica Vujanović osvojio 347, dok je njegov protivkandidat imao 331 glas podrške. Nezavisnog predsjedničkog kandidata zaokružila su 263 glasača na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Savo Pejanović” gdje glasa Đukanović. Na tom biračkom mjestu Vujanović je imao 209 glasova.

Na biračkom mjestu Sportski centar “Morača” gdje glasa Lekić kandidat DPS je osvojio 225 glasova, dok su nezavisnog kandidata podržala 263 birača. Lekić nije uspio da pobijedi u rodnom selu Seoce gdje su, od 20 upisanih birača, on i Vujanović imali po pet glasova. Iz DPS su Lekića ranije prozivali da je u Seocima na parlamentarnim izborima osvojio jedan glas.

Pozitivna: Prošlo je vrijeme nesmjenjivih >>>

Galerija

Bonus video: