Belarus Watch: Članovi komisije koristili telefone prilikom glasanja i brojanja

Misija je, kako su saopštili, primijetila visok nivo organizacije u postupku glasanja kao i kulture glasanja
5 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 15:53h

Grupa kratkoričnih međunarodnih posmatrača, akreditovanih u okviru nevladine organizacije Belarus Watch, ocijenila je da su izbori u Crnoj Gori sprovedeni na uredan i miran način.

Onii su posjetili 140 biračkih mjesta u cijeloj državi, a sprovođenje izbora tokom izbornog dana je pozitivno ocijenjeno iako došlo do manjih odstupanja.

Misija je, kako su saopštili, primijetila visok nivo organizacije u postupku glasanja kao i kulture glasanja.

"Predstavnici kandidata su bili prisutni na svakom biračkom mjestu u svojstvu ovlašćenih predstavnika, članova komisije i posmatrača. Nije postojalo jasno razgraničenje između uloga ovlašćenih predstavnika, posmatrača i članova komisije jer su se koje su obavljali na biračkim mjestima preklapale. U nekim slučajevima njihova uloga u pomaganju u radu biračkih odbora je bila vrlo aktiva. Na primjer, informacije iz biračkog spiska su podijeljene sa njima, kopirane ili označene sa specifičnim simbolima", navodi se u saopštenju organizacije.

Navode i da je:

  • Odvajanje kupona od glasačkih listića poslužilo je kao dodatna garancija principu tajnosti glasanja. Obezbijeđeno je da svi glasački listići budu ubačeni u biračke kutije i ne budu uklonjeni.

  • Sprej za prste je postavljen u cilju sprječavanja slučajeva višestrukog glasanja. Međutim, u nekim slučajevima prsti su nasumično provjeravani, bilo je slučajeva da sprej nije korišten ili da lampa nije bila uključena prilikom provjere.

  • Biračke kabine postavljene na kratkom rastojanju od biračkog odbora i pokrivene sa tri strane su na taj način možda imale uticaj na tajnost glasanja. Iako je izbor birača bio jedva vidljiv, pozicija biračkih kabina blizu komisije je mogla potencijalno da dovede do psihološke nelagodnosti glasača.

  • Na mnogim biračkim mjestima, članovi komisije su koristili svoje mobilne telefone tokom glasanja i brojanja glasova, što nije u skladu sa izbornim zakonom.

  • Birački odbori su sproveli brojanje glasova na profesionalan način i proces je bilo jasan i vidljiv za sve prisutne.

Kako su saopštili, uskoro će biti dostupan kompletan izvještaj misije.

Misija je razvijena u okviru međunarodnog projekta “Posmatranje izbora: Teorija i praksa” koji se sprovodi od strane Belarus Watch u partnerstvu sa Evropskim Humanističkim Univerzitetom (EHU) i Bjeloruskom kućom za ljudska prava iz Viljnusa. Prethodne misije projekta su bile organizovane u različitim evropskim državama kao i u Bjelorusiji.

Galerija

Bonus video: