CGO: EK i OEBS da se uključe u utvrđivanje rezultata

CGO upozorava DIK da bi bilo neodgovorno i krajnje nepotrebno proglašavati bilo kakve rezultate bez da se unaprijed obezbjedi supervizija potrebnih međunarodnih subjekata
0 komentar(a)
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2013. 10:46h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da obezbjedi prisustvo relevatnih međunarodnih predstavnika, a posebno predstavnika Evropske komisije (EK) i Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS), kako bi detaljno pregledali kompletan izborni materijal i utvrdili neupitan rezultat.

"Ovo je neophodno u cilju stvarnog napretka demokratskih procesa u Crnoj Gori, smirivanja eventualnih tenzija i jačanja povjerenja u institucije sistema" saopšteno je iz CGO.

CGO upozorava DIK da bi bilo neodgovorno i krajnje nepotrebno proglašavati bilo kakve rezultate bez da se unaprijed obezbjedi supervizija potrebnih međunarodnih subjekata.

"To je posebno važno imajući u vidu da su ovi izbori bili praćeni brojnim i osnovanim sumnjama zloupotrebe državnih resursa i samih izbornih procesa u cilju izbornog inžinjeringa koji ide u korist vladajuće strukture. Da stvar bude gora, nijedna nadležna državna institucija nije reagovala na hiperprodukciju dokaza o pritiscima na birače ili osmišljavanju sistema za te pritiske", stoji u saopštenju.

CGo smatra da su, umjesto da doprinesu kroz zakonom predviđene postupke da se osnovane sumnje u izbornim zloupotrebama u potpunosti rasvijetle, nadležne institucije svojim ćutanjem dodatno učvrstile ove sumnje i dovele u pitanje regularnost tek održanih predsjedničkih izbora, a posebno imajući u vidu da je razlika između kandidata manje od 2%, a što bi moglo da mijenja izborni rezultat u slučaju utvrđivanja nepravilnosti na samo nekoliko izbornih mjesta.

"Ovakve okolnosti od državnih institucija zahtijevaju posebnu odgovornost, ali i pružaju šansu da se pokažu kao profesionalne i depolitizovane" samtraju u toj NVO.

CGO je pozvao sve aktere izbornog procesa da prilože potrebne dokaze o izbornim nepravilnostima kao doprinos utvrđivanju konačnog i pravog rezultata ovih veoma značajnih izbora.

"Više je nego jasno da DIK samostalno ne može iznijeti do kraja odgovornost koju su mu okolnosti stavile na riješavanje i da je stoga neophodno pozvati predstavnike EK i OEBS-a da uzmu potrebno učešće kako bi se ovo pitanje do kraja adekvatno razriješilo" ocijenjeno je iz CGO.

Bonus video: