Koprivica: DIK ćutao umjesto da stišava tenzije

Oba predsjednička kandidata, Filip Vujanović i Miodrag Lekić, proglasili su pobjedu na izborima
86 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 16:28h

Državna izborna komisija (DIK) je, izbjegavanjem da preuzme odgovornost, direktno uticala na povećanje nepovjerenja građana u izborni proces, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor Dragan Koprivica je rekao da DIK u toku izborne noći, ni na koji način nije doprinijela stišavanju tenzija koje su prouzrokovane proglašavanjem izborne pobjede oba predsjednička kandidata. Prema njegovim riječima, umjesto da objasne građanima proceduru brojanja glasova i pozovu na smanjenje tenzija i strpljenje svih izbornih aktera, iz Komisije je stigla poruka da će rezultati izbora „biti objavljeni na njenom veb sajtu”.“Izbjegavanjem da preuzme odgovornost, odnosno svojim nečinjenjem, DIK-a je direktno uticala na povećanje nepovjerenja građana u izborni proces”, kazao je Koprivica agencije MINA.CDT apeluje da DIK obezbijedi što transparentnije prikazivanje izbornih rezultata i da se uvid u izborni materijal omogući svim zainteresovanim stranama u procesu. “Pored zakonskih obaveza objavljivanja rezultata na sajtovima DIK i opštinskih izbornih komisija i omogućavanja uvida predstavnicima kandidata neophodno je omogućiti pristup izbornom materijalu i predstavnicima posmatračkih misija, međunarodne zajednice, NVO-a i medija”, kazao je Koprivica.On smatra da je potrebno da DIK pokaže dobru volju i najveći stepen otvorenosti, i zajedno sa svim akterima u procesu učini sve da ne ostane nijedna sumnja u tačnost izbornog rezultata.“Krajnje je vrijeme da se DIK-a počne ponašati odgovorno i pokuša povratiti povjerenje građana u izborni proces”, poručio je Koprivica.

DIK se oglašava u 18.30

Državna izborna komisija (DIK) če se oglasiti na pres konferenciji u 18.30 povodom završenih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

DIK-u, kako je saopšteno ranije agenciji MINA, još pristižu izvještaji opštinskih izbornih komisija.

Prema Zakona o izboru predsjednika Crne Gore, po završenom glasanju birački odbor utvrđuje rezultate glasanja i izvještaj o tome, sa zapisnikom o radu, dostavlja opštinskoj izbornoj komisiji, u roku od 12 sati od zatvaranja biračkog mjesta.

Opštinska izborna komisija utvrđuje rezultate glasanja za teritoriju opštine i izvještaj o tome, sa zapisnikom o radu, dostavlja DIK-u, u roku od 12 sati od dostavljanja izvještaja sa biračkih mjesta.

DIK utvrđuje privremene rezultate izbora, u roku od 12 sati od dostavljanja izvještaja opštinskih izbornih komisija.

Birališta su zatvorena sinoć u 20 sati.

Oba predsjednička kandidata, Filip Vujanović i Miodrag Lekić, proglasili su pobjedu na izborima.

Vujanović je kazao da je pobijedio, osvojivši 51,3 odsto glasova, kao i da je njegova pobjeda čista, navodeći da će to potvrditi i DIK.

Prema procjenama Lekićevog štaba, on je, na osnovu 92 odsto obrađenih listića, osvojio 50,5 odsto glasova na izborima.

Galerija

Bonus video: