Drobnič: Afere u Crnoj Gori se moraju raščistiti do kraja

Drobnič u intervjuu televiziji Arte podsjetio da su se ranije pojavljivale optužbe o zloupotrebama u korist jedne partije, ali da su one sada “ojačane objavljivanjem snimaka”
19 komentar(a)
Mitja Drobnič Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2013. 18:15h

Evropska unija u ovom trenutku zbog optužbi za zloupotrebe državnih resursa u korist DPS ne razmišlja o prekidu pregovora sa Crnom Gorom, ali to spada pod političke kriterijume za članstvo i EU je jako zainteresovana da se ova stvar razjasni do kraja, kazao je ambasador EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

On je u intervjuu njemačko-francuskoj televiziji Arte podsjetio da su se ranije pojavljivale optužbe o zloupotrebama u korist jedne partije, ali da su one sada “ojačane objavljivanjem snimaka”.

"Ovdje mora biti raščišćeno šta se stvarno desilo, a sa druge strane se ovdje radi i o tome da se mora pospješiti jedna vrsta demokratske kulture"

Na pitanje da li EU uopšte može bilo šta da uradi ne bi li pospješila istragu slučaja, Drobnič je odgovorio: "Naravno da može".

“I to činimo izražavajući naša očekivanja. Sa druge strane, mi ne možemo ovdašnjim službama i partijama da naredimo šta da čine, ali je jasno da imamo određena očekivanja, koja su bazirana na demokratskim standardima, i oni moraju biti ispunjeni. Kao što sam rekao, ovdje mora biti raščišćeno šta se stvarno desilo, a sa druge strane se ovdje radi i o tome da se mora pospješiti jedna vrsta demokratske kulture. U prošlosti se u državama u tranziciji slično dešavalo, i to više nije podnosivo za države koje su u statusu kandidata za EU”, kazao je Drobnič.

"Možemo da kažemo da je proces približavanja donio puno promjena Crnoj Gori, a sad, poslije početka pregovora, će se to još i ubrzati"

“Nije tačno da ne vršimo pritisak, jer već sam proces pregovaranja je jedno sredstvo pritiska. Kad već govorimo o lošim iskustvima iz prošlosti sa drugim zemljama, problem nije bio u tome dali su pregovori prerano započeti, nego da su prerano okončani. Upravo tu grešku EU želi ovdje da koriguje”, rekao je Drobnič.

On je rekao da se Crna Gora još nalazi u političkoj i privrednoj tranziciji.

“Ne zaboravite da je Crna Gora dva puta za kratko vrijeme prošla kroz proces raspadanja države: prvo raspad SFRJ, a neposredno potom i raspad državne zajednice SiCG. U međuvremenu je doživela internacionalnu blokadu i sankcije, pod Miloševićevim režimom. Sve je to usporilo proces tranzicije. Zato su se pojavile i učvrstile strukture, koje u drugim državama nisu tako specifično učvršćene. To je sve dovelo do toga da se ovdje nisu desile one stvari koje su se desile u državama, koje su ostavile tranziciju za sobom. To je i objašnjenje zašto je kasnije dobila status kandidata za članstvo u EU, što zahtijeva nešto više strpljenja. Već sada možemo da kažemo da je proces približavanja donio puno promjena Crnoj Gori, a sad, poslije početka pregovora, će se to još i ubrzati”, tvrdi Drobnič.

Državna Pobjeda u direktnoj suprotnosti sa zakonodavstvom EU

Na pitanje kako objašnjava da su Reporteri bez granica po slobodi medija Crnu Goru stavila na samo dno ljestvice, na 113 mjesto, Drobnič je rekao da “ne može da kaže da ne postoji sloboda štampe”.

Kazao je da u Crnoj Gori “u različitim novinama možemo da čitamo o puno slučajeva korupcije i organizovanog kriminala".

"U Crnoj Gori je prisutan i problem da je država vlasnik 80 odsto jedne dnevne novine, što je u direktnoj suprotnosti sa odredbama evropskog zakonodavstva"

Na primjedbu da se nezavisni mediji žale da postoje zastrašivanja, da se osjećaju finansijski ugroženi, i da primjećuju uticaj vlasti na oglašivače kod njih, Drobnič je kazao da su “u prošlosti načinjene veoma grube greške”.

“Prije nekoliko godina je jedan novinar ubijen, bilo je fizičkih napada na novinare i ti slučajevi nijesu razjašnjeni”, rekao je Drobnič.

On je dodao da su u Delegaciji EU čuli da vlada selektivno rapoređuje državna sredstva i da to prate.

“U evropskom zakonodavstvu postoje jasne smjernice, koje se tiču takvih problema, posebno javnih tendera ili konkursa, na koji način se oni i gdje oglašavaju. Iz te perspektive ćemo posmatrati činjenje ovdašnje vlade. I naravno, u Crnoj Gori je prisutan i problem da je država vlasnik 80 odsto jedne dnevne novine, što je u direktnoj suprotnosti sa odredbama evropskog zakonodavstva. To su sve slučajevi koji će tokom pristupnih pregovora doći na dnevni red i tu će ova zemlja morati da uradi ono što je neophodno”, kazo je Drobnič.

Bonus video: