Perić: Mogli smo da ispravimo nepravdu, ali je Krivokapić odlučio drugačije

On je naveo da za sazivanje sjednice parlamenta postoji poslovnička mogućnost
57 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 17:56h

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kazao je da je ta partija dobila odgovor predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, povodom njihove inicijative da se dopusti glasanje i građanim koji posjeduju stare lične karte u kojem je navedeno da će se o tome odlučivati 9. aprila.

"Primili smo odgovor kome nas obavještava da će kolegijum po nasoj inicijativi dva dana poslije odrzavanja predsjedničkih izbora" kazao je Perić.

Perić je naveo da "postoje jasne indicije da građani nisu bili u ravnopravnom položaju prilikom zamjene starih ličnih karata."

"O tome nam vise nego upečatljivo svjedoče transkripti izlaganja najvisih funkcionera DPS-a koje je objavio Dan", kazao je Perić.

On smatra da nije u demokratskom duhu da preko 37.000 građana bude uskraćeno za pravo glasa, odnosno da ne bude ravnopravno u ostvarivanju tog prava.

"Tu nepravdu smo danas mogli da spriječimo, ali odgovor gospodina Krivokapića svjedoči da u redovima vladajuće koalicije nije bilo političke volje za tako nešto" ocijenio je Perić.

"Današnja poruka predsjednika parlamenta nije bila poruka uvažavanja tih građana" zaključio je poslanik Pozitivne Crne Gore, koja je svoje simpatizere pozvala da na predstojećim predsjedničkim izborima glasaju za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića.

Krivokapić: O ličnim kartama nakon izbora

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić odbio je inicijativu Pozitivne Crne Gore za hitno zakazivanje sjednice Kolegijuma, kako bi u skraćenom postupku bio donesen zakon koji bi omogućio da na izborima glasaju i građani sa starim ličnim kartama.

U odgovoru Krivokapića upućenom Klubu poslanika Pozitivne navodi se da je ukupna izborna regulativa, čiji su dio i lične isprave, bila dio konsensualnog dogovora poslije dugih rasprava u Skupštini, prije parlamentarnih izbora.„Nijedan politički subjekt nije koristio svoje Ustavno pravo na predlaganje izmjena tih zakona u primjerenom roku, pa koristim priliku da Vas obavijestim da će predlog koji ste uputili biti razmotren na Kolegijumu zakazanom za 9. april“, naveo je Krivokapić.

Medojević tražio hitnu sjednicu

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da hitno sazove sjednicu na kojoj bi se promijenio Zakon o ličnoj karti, kako bi se omogućilo građanima koji imaju stara dokumenta da glasaju na predsjedničkim izborima.

Medojević je kazao da podržava inicijativu Pozitivne.“Pozivam Krivokapića da pokaže potrebnu drzavničku odgovornost i privrženost Ustavu i osnovnim demokratskim principima i spriječi moguću destabilizaciju političkih prilika, zbog očigledne sistematske i organizovane akcije Demokratske partije socijalista (DPS) u pravcu kršenja ljudskih prava i ugrozavanja legalnosti i legitimnosti izbornog procesa”, navodi se u izjavi Medojevića.On je kazao da je javno razobličena zavjerenička organizacija sa ciljem prekrajanja izborne volje građana, direktni atak na ustavno uređenje drzave, i da će se negativno odraziti na evropske integracije.“Radi se o ugrožavanju vitalnih nacionalnih interesa države i predsjednik parlamenta je po Ustavu pozvan da zajedno sa narodnim poslanicima spriječi destabilizaciju političkih prilika u zemlji i blokiranje evrointegracija”, dodao je Medojević.

On je naveo da za sazivanje sjednice parlamenta postoji poslovnička mogućnost.“Imamo vremena. Hoću da vjerujem da će Krivokapić, vitalne nacionalne interese staviti iznad interesa DPS-a”, zaključio je Medojević.

Pozitivna inicirala kolegijum

Pozitivna Crna Gora je danas inicirala hitno zakazivanje kolegijuma Predsjednika Skupštine kako bi u skraćenom postupku i u najkraćem mogućem roku bio donesen zakon koji bi omogućio da na izborima glasaju u građani sa starim ličnim kartama.

"Sazivanje Kolegijuma predsjednika Skupštine bi bio prvi korak kako bi se u najkraćem mogućem roku otpočele procedure za usvajanje Predloga zakona o izmjeni Zakona o ličnoj karti, koji bi određivao da lične karte izdate po Zakonu o ličnoj karti, koje nijesu zamijenjene do dana stupanja na snagu tog Zakona, mogu da se upotrebljavaju najkasnije do 31. decembra 2013. godine", piše u saopštenju Pozitivne.

Stavljenje u proceduru usvajanja Zakona u skraćenom postupku je u skladu sa članovima 151, 152 i 153 Poslovnika Skupštine.

"Evidentno je da bi nedonošenje ovog Zakona, odnosno izmjene Zakona moglo da prouzrokuje štetne posljedice. Naime u transkriptima publikovanim u danas objavljenim dnevnim novinama ,,Dan” postoje jasne indicije da se manipuliše i izigrava primjena Zakona o ličnim kartama. Istovremeno radi se o indicijama da imamo slučaj smišljenog dezavuisanja člana 45 Ustava Crne Gore koji definiše oblast biračkog prava", navode iz Pozitivne Crne Gore.

Dan: Đukanović tražio da se zamijene lične karte samo glasačima DPS-a >>>

Podsjećamo da je iz MUP-a ranije saopšteno da preko 37.000 građana ima staru ličnu kartu.

Galerija

Bonus video: