Radnik iz Pljevalja potvrdio: Glasao sam za DPS pod pritiskom poslovođe

Krstonijević je kazao da će razmisliti da li će protiv Kovačevića podnijeti prijavu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 09:44h

Milenko Krstonijević, zaposlen u rudniku Šuplja stijena, je juče potvrdio “Vijestima” autentičnost razgovora u kom poslovođa Rajo Kovačević vrši pritisak na njega da glasa za DPS.

Krstonijević kaže da ne zna ko ga je snimio, a kazao je da je bio izložen pritisku, zbog čega je glasao DPS. Nije mogao da kaže da li su i drugi radnici rudnika bili izloženi pritisku od strane Kovačevića, ali da je on prilikom razgovora imao kod sebe neki spisak.

Krstonijević je kazao da će razmisliti da li će protiv Kovačevića podnijeti prijavu. Kovačevićeve kolege iz rudnika juče nijesu htjele da daju njegov broj telefona.

Staniću prijetili u novembru

Autentičnost snimka potvrdio je Novica Stanić, poslanik DF-a. On je juče kazao da je glas koji se čuje na snimku isti onaj koji je početkom novembra njemu telefonom uputio uvrede i prijetnje, prestavljajući se kao vlasnik Rudnika olova i cinka Šuplja stijena u Gradcu Veselin Pejović.

Povod je, kako tvrdi Stanić, bila njegova izjava koju je dao nakon parlamentarnih izbora “Pljevaljskim novinama”, o pritiscima kojima su bili izloženi zaposleni u Šupljoj stijeni, kako bi glasali DPS.

Stanić je u “Pljevaljskim novinama” od 1. novembra ustvrdio da je u Šupljoj stijeni u Šulima, „kum vlasnika preduzeća, izvjesni Kovačević“, uoči oktobarskih izbora pozivao na razgovor radnike, za koje su smatrali da neće glasati za DPS.

„Kum vlasnika preduzeća dobio je iz DPS-a spisak od 55 radnika koji 'nisu za današnjicu'i svaki je pozivan na razgovor na kome mu je 'savjetovano' da glasa DPS, a da se prije toga javi izvjesnom šumaru radi detaljnijih uputstava. Kao posljedica toga na glasačkim mjestima u Šulima i Gracu nađeno je više obilježenih glasačkih listića. O pomenutom pozivanju radnika od strane Kovačevića i njihovog javljanja šumaru postoji tonski zapis snimljen na mobilnom telefonu“, napisao je Stanić u novembarskom broju „Pljevaljskih novina“.

Do godinu dana zatvora

Rajo Kovačević bi mogao biti kažnjen novčanom ili zatvorskom kaznom do jedne godine.

Članom 286 Krivičnog zakonika Povreda slobode opredjeljenja pri glasanju predviđeno je da će novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine kazniti onaj ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način prinudi drugog ili na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga.

Galerija

Bonus video: