Bardhi prepušta izbor simpatizerima, iz Plava i Gusinja pozivaju na bojkot

Ogranci stranke, koje vode Nikola Camaj i Tahir Đonbaljaj, smatraju da ne postoji osnov da se podrži nijedan od predsjedničkih kandidata
126 pregleda 14 komentar(a)
Mehmed Bardhi, Foto: Savo Prelević
Mehmed Bardhi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2013. 19:31h

Demokratski savez u Crnoj Gori Mehmeda Bardhija pozvao je birače da samostalno odluče da li će i za koga predsjedničkog kandidata glasati. U toj stranci, koja je kao članica Albanske koalicije dio vlasti, kazali su da ni jedan predsjednički kandidat ne zaslužuje otvorenu podršku. Iako su se albanske stranke u vladajućoj koaliciji obavezale da podrže kandidata Demokratske partije socijalista (DPS), Građanska inicijativa i dio Demokratske unije Albanaca pozvali su birače da bojkotuju izbore ili da učine glasačke listiće nevažećim.

„Demokratski savez poziva birače i simpatizere da samostalno odluče, uziomajući u obzirir šta su oni do sada realizovali. Albanci, vrijeme je da mislite svojom glavom, a budući predsjednik neka ne zaboravi da su Albanci autohtoni narod i da su na svojoj zemlji“, navodi se u saopštenju Bardhija.

On je ocjenio da Filip Vujanović, kao predsjednik države nije ništa uradio na afirmaciji položaja Albanaca te da su korupcija i organizovani kriminal i dalje ključni problemi u državi. S druge strane Miodrag Lekić, kako tvrdi Bardhi, kao predstavnik opozicije nikad nije pokazao interesovanje za probleme manjinskih naroda niti je dao do znanja da će njihov status poboljšati kao predsjednik države.

S druge strane, odbori Demokratskog saveza u Malesiji i Plavu i Gusinju pozvali su birače da bojkotuju predsjedničke izbore. Ogranci stranke, koje vode Nikola Camaj i Tahir Đonbaljaj, smatraju da ne postoji osnov da se podrži nijedan od predsjedničkih kandidata. Oni su opštužili Bardhija da je bez konsultacija sa stranačkim kolegama donio odluku da pozove birače da samostalno odluče za koga će glasati.

“Smatramo da svi Albanci treba da bojkotuju izbore u nedjelju ili ako izađu učine glasačke listiće nevažećim, i na taj način iskažu nezadovoljstvo zbog diskriminacije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe Albanci nijesu proporcionalno zastupljeni u državnoj administraciji, iako im to garantuje Ustrav, dok se riješavanje pitanja punopravne opštine Tuzi stalno odlaže. Navodi se da su Albanci, između ostalog, diskriminisani izbornim zakonom koji im ukida garantovane mandate, kao i ograničenja u upotrebi nacionalnih simbola. Oni navode da je država ne riješava pitanja povraćaja zemljišta Albancima, te da se na ulaže u prostor Plava i Gusinja.

“Iako smo masovno podržali projekat nezavisnosti Crne Gore, u akciji “Orlov let” nagrađeni smo zatvorskim kaznama i brutalnim policijskim akcijama”, navodi se u saopštenju.

Odluka ogranaka Demokratskog saveza da ne stanu iza poziva stranačke centrale nije prva u albanskom biračkom tijelu, jer je prethodno Fadilj Kajošaj iz Demokratske unije Albanaca poručio da za njega izbori u nedjelju iako je stranka podržala kandidata DPS-a Filipa Vujanovića. Kajošaj, koji je predsjednik Skupštine GO Tuzi, je rekao da očekuje od birača u Dinoši da bojkotuju izbore i tako pokažu neslaganje zbog ponašanja vlasti tokom incidenata u Dinoši.

Albanska alternativa prepušta izbor simpatizerima

Albanska alternativa (AA) pozvala je birače da sami odluče kako će glasati na izborima, navodeći da su “Albanci kao politički zreo narod “ znati da donesu pravu odluku.

“Ne sumnjamo da će oni znati da se odnesu prema ponuđenim rješenjima. Predsjedništvo AA je mišljenja da oni treba i ovog puta, da odluče šta je za njih najbolje rješenje”, kazao je predsjednik AA Đerđ Camaj.

On je poručio da će se stranka zalagati za punopravnu opštinu Malesija, pojašnjavajući da naredni lokalni izbori treba da se održe u samostalnoj opštini. Kako se navodi stranka je osnovala radne grupe koje svakodnevno rade da konsultativni referendum bude što uspješniji i da opština Malesija bude u rukama albanskih nacionalnih partija.

“Predsjednički izbori su jedna stanica na kojoj se ne staje, i sigurni smo da bez pritisaka i poziva treba Albancima prepustiti da sami odluče dali će i koga zaokružiti. Poziv da se zaokruže oba kandidata je poziv da se obezvrijedi glas Albanaca, jer time se glasa za oba kandidata, a to je svojstveno onima koji sjede na dvije stolice, koji su potpisom postali dio vlade a na javnoj sceni “žestoka” opozicija, čime samo stvaraju konfuziju u biračkom tijelu”, navodi Camaj.

On očekuje da će novi predsjednik raditi na poboljšanju položaja Albanaca, promovisati saradnju sa Albanijom i uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom bez uslovljavanja. U AA očekuju od novoizabranog predsjednika da u svom timu angažuje i pripadnika albanske manjine.

Bonus video: