GO potvrđuje: SDP provjerava svoje da ne glasaju za Vujanovića

Iako zvanično nijesu u kampanji, socijaldemokrate prethodnih dana aktivne na terenu, dok će na dan izbora imati oko 1.000 predstavnika na biračkim mjestima
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Rifat Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ivan Brajović, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Rifat Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2013. 09:54h

Socijaldemokratska partija je na Glavnom odboru donijela sljedeće zaključke:

  • Glavni odbor potvrđuje Zaključke Predsjedištva sa 13. sjednice održane 15. februara 2013. godine da SDP nema kandidata za Predsjednika Crne Gore na predstojećim izborima i poziva socijaldemokrate i simpatizere da ne izlaze na predsjedničke izbore ili da učine glasački listić nevažećim
  • Glavni odbor ocjenjuje da jednoglasna podrška, koju su dali svi Opštinski odbori partijskoj politici, na sjednicama održanim u posljednjih 15 dana, obavezuje da u narednim danima Partija bude u punoj izbornoj aktivnosti.
  • Svi članovi Opštinskih odbora i Biračkih odbora uz pomoć menadžera potrebno je da u narednim danima sprovedu sve izborne aktivnosti kontakta sa biračima Socijaldemokratske partije uz praćenje izlaznosti do potpunog završetka izbornog procesa.
  • Socijaldemokratska partija izvršiće analizu uspješnosti ostvarivanja aktivnosti SDP-a po Opštinskim odborima u cjelini na predsjedničkim izborima 2013. godine u roku od 30 dana.

Iako ne učestvuje na predsjedničkim izborima Socijaldemokratska partija (SDP) sprovodi interno ispitivanje sigurnih glasača kako bi utvrdila koliko će ih ispoštovati odluku stranačke centrale da ne podrži nijednog predsjedničkog kandidata.

Socijaldemokrate su odredile i preko hiljadu predstavnika na biračkim mjestima, koji će u nedjelju pratiti regularnost izbora ali i glasače te stranke koji, ipak, odluče da izađu na glasanje.

Nakon kandidature Filipa Vujanovića za predsjednika, manja članica vladajuće koalicije objavila je da neće podržati aktuelnog šefa države navodeći da bi mu to bio neustavan, treći mandat, ali i zbog određenih političkih neslaganja sa predsjedničkim kandidatom DPS-a.

Tokom kampanje odluka centrale potvrđena je i na sjednicama opštinskih odora koju je danas ovjerio i Glavni odbor. Socijaldemokarate su poručile i da njihovo povjerenje nema ni Miodrag Lekić.

Od vrata do vrata

Iako nijesu zvanično u kampanji, aktivisti SDP-a su prethodne nedjelje sa spiskovima “sigurnih glasača” išli od vrata do vrata i provjeravali da li će izaći na izbore.

Oni su se pri tome predstavljali kao predstavnici mjesnih zajednica, u što se uvjerio i novinar “Vijesti”.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić potvrdio je terenski angažman stranačkih aktivista, navodeći da su oni uglavnom vezani za predstojeće lokalne izbore u Podgorici, Mojkovcu i Cetinju, ali i za izbor predsjednika države. On, ipak, nije odgovorio da li na taj način stranka provjerava koliko će njihovih članova glasati za Vujanovića.

“Rukovodstvo podgoričkog odbora SDP-a je zajedno sa partijskim rukovodstvom na državnom nivou u konstantnoj komunikaciji sa članstvom u Podgorici ali i u drugim crnogorskim gradovima radi pripreme za politička dešavanja u narednom periodu. Pored predsjedničkih izbora, na kojima SDP ne podržava nijednog od kandidata pripremamo se za izbore u Podgorici, Cetinju i Mojkovcu koji će biti održani veoma brzo”, objasnio je Stanić.

Mandat odbornicima u Podgorici zvanično ističe u maju naredne godine, Skupštine opštine Cetinje do februara, takođe sljedeće godine, dok bi izbori u Mojkovicu trebalo da se održe najkasnije do kraja ove godine.

Iako zvanično ne učestvuje na izborima u nedjelju, odnos birača SDP-a prema kandidatu DPS-a mogao bi snažno uticati na dalje odnose u vladajućoj koaliciji.

Razliku pripisuju sebi

Ukoliko stranka Ranka Krivokapića uspije da zadrži svoje biračko tijelo kod kuće ili ga nagovoriti da poništi glasački listić, mogla bi politički profitirati u slučaju da Vujanović osvoji manje glasova nego što ih je vladajuća koalicija imala na parlamentarnim izborima.

S obzirom na to da albanske stranke nijesu jedinstvene povodom terenske podrške Vujanoviću, SDP bi nakon izbora mogla prisvojiti eventualnu razliku u glasovima od oktobra i time pokazati snagu u koaliciji.

Koalicija DPS-SDP-LP plus Bošnjačka stranka i dvije albanske parlamentarne snage na oktobarskim izborima osvojile su oko 192 hiljade glasova i SDP bi sve što osvoji Vujanović ispod toga broja mogla pripisati sebi.

Time bi se mogla tumačiti i odluka SDP-a da na birališta u nedjelju pošalje hiljadu članova, iako ne učestvuje na izborima. Stanić tvrdi da stranka na taj način želi da doprinese demokratičnosti izbornog procesa.

“Iako SDP nema svog kandidata, mjesta u biračkim odborima nam pripadaju na osnovu rezultata na posljednjim lokalnim izborima, a SDP je bila treća partija na njima po broju mandata. Mi smo i jedna od dvije partije koja ima odbornike u svakoj crnogorskoj opštini. Izborne komisije se formiraju na osnovu zakona i rezultata na posljednjim izborima tako da smo ih po tom osnovu dobili”, pojasnio je Stanić.

Na taj način SDP će u nekim opštinama, poput Podgorice, Rožaja i Cetinja, u biračkim odborima dobiti jedno od mjesta koja pripadaju opoziciji jer u tim opštinama nijesu dio vlasti.

Bonus video: