MANS: MUP učestvovao u izradi Zakona, a sad kaže da ne može da ga poštuje

“Mi smo ozbiljno shvatili situaciju i ne želimo da regularnost izbora bude dovedena u pitanje”, dodao je Slijepčević
70 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 16:22h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora smatra da je nevjerovatno da Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da ne može da poštuje Zakon o biračkim spiskovima, a učestvovalo je u izradi tog zakona.

"Do nedavno se izostanak konkretnih inicijativa koristio kao argument u prilog tačnosti biračkih spiskova, a kada su inicijative podnešene, Ministarstvo se usuđuje da javno saopsti kako neće poštovati Zakon o biračkim spiskovima, od čijeg sprovođenja zavisi legitimitet izbora", navodi se u saopštenju MANS-a.

MANS smatra da to znači da MUP neće brisati osobe koje nemaju pravo glasa, niti upisati one kojima je to pravo oduzeto, "već će se izbori održati na osnovu ovakvog biračkog spiska, uz flagrantno kršenje ključnog zakona".

"Zaprepašteni smo takvom izjavom Ministarstva koje je trebalo da samo, po službenoj duznosti, primijeti masovne slučajeve mogućeg kršenja zakona i ispita ih i prije nego što je zaključen birački spisak. Umjesto toga, sada kada su im drugi sve pripremili i dostavili, kazu da ne mogu poštovati zakon i time dovode u pitanje legitimitet izbornog procesa koji se odvija uz kršenje ključnih zakonskih odredbi", dodaje se u saopštenju.

MANS napominje da je MUP imao kapaciteta da izvrši 30.000 promjena u pet mjeseci, pa da izgovor o slabim administrativnim kapacitetima ne stoji.

"Ukoliko Ministarstvo brutalno prekrši zakon i time dovede u pitanje legitimitet predsjedničkih izbora i uslove za njihovo održavanje, elementarni red bi bio da ministar koji je za to odgovoran podnese ostavku. U slučaju da Ministarstvo zaista prekrši zakon, očekujemo da će ostavku ministra tražiti i oba predsjednička kandidata čija prava bi u tom slučaju bila povrijeđena", zaključuje MANS.

MUP: Ne možemo stići sve da provjerimo

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su oba izborna štaba pojedinačno su predala inicijative i da je od Upravne inspekcije zatraženo da pokrene postupak provjere zakonitosti vođenja biračkog spiska u organima lokalne uprave.

Iz MUP je saopšteno i da Upravna inspekcija je, uprkos činjenici da broji šest upravnih inspektora, formirala dva tima, koja će neposrednom kontrolom u jedinicima lokalne samouprave, ispitati zakonsku utemeljenost dostavljenih inicijativa.

“Sugerišemo javnosti, a i inicijatorima inspekcijske kontrole, predsjedničkim kandidatima, da se nadzor ne može završiti u zakonskom roku od 24 sata, niti dostaviti kompletni nalazi kontrole u roku od 48 sati, zbog velikog broja pojedinačnih prijava, a nedovoljnog broja upravnih inspektora koji mogu vršiti inspekcijski nadzor ovog obima”, stoji u saopštenju.

U MUP tvrde i da će bez obzira na ove činjenice, nakon svakog nalaza Upravne inspekcije na nivou opštine, MUP obavijestiti ukupnu javnost o utvrđenim činjenicama.

Lekićev štab predao inicijative

Predstavnici izbornog štaba Miodraga Lekića predali su sedam hiljada inicijativa za provjeru i inspekcijsku kontrolu nepravilnosti u biračkom spisku.

Oni su to učinili nakon što je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ranije predala predsjedničkim kandidatima inicijativu da oni od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), odnosno nadležne inspekcije zatraže se ispitaju nepravilnosti.

“Zahvaljujemo se MANS-u na trudu koji je uložio. Zbog zakonske regulative koja njima ne omogućava da podnesu te inicijative, Lekić je shvatio ozbiljnost trenutka i mogućnost malverzacije u biračkom spisku, pa smo odlučili da potpišemo i predamo inicijative kao sedam hiljada zasebnih predmeta jer je svaki slučaj za sebe specifičan i treba ga tako rješavati i tretirati”, kazao je Dušan Slijepčević, ispred Lekićevog štaba.

On je kazao i da je protivnički štab predao jedan zahtjev i time pokušao da napravi malverzacije i da zamaže oči međunarodnoj zajednici.

“Mi smo ozbiljno shvatili situaciju i ne želimo da regularnost izbora bude dovedena u pitanje”, dodao je Slijepčević.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije u roku od 24 časa moraju da izvrše inspekcijsku kontrolu, a u roku od 48 sati treba da im dostave rješenje o tome što su utvrdili i koja su njihova rješenja.

“Mi se nadamo da će nadležni organi izaći u susret i u zakonskom roku nam dostaviti rješenje”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: