Izbore u Crnoj Gori pratiće NVO iz Rusije i Bjelorusije

Organizacije koje nijesu ljubitelji zvanične Moskve i Minska u pratiće izbore 7. aprila
62 pregleda 8 komentar(a)
Glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.04.2013. 19:52h

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju, prvi put pratiće ruska nevladina organizacija “Golos” i bjeloruska “Belarus Watch“, objavljeno je na sajtu Državne izborne komisije.

NVO “Golos”, koja se bavi nadgledanjem izbornog procesa, od strane zvaničnog Kremlja označena je kao državni neprijatelj, dok je “Belarus Watch” zvanično registrovana u Litvaniji.

Ruski parlament podržao je sredinom prošle godine zakon prema kojem bi nevladine organizacije koje su uključene u političke aktivnosti u toj zemlji, a finansiraju se iz inostranstva, bile nazvane “stranim agentima”.

Prema tom zakonu, NVO finansirane iz inostranstva moraće da prođu finansijsku reviziju i dva puta godišnje da objave izvještaj o svojim aktivnostima ili će u suprotnom biti novčano kažnjene, odnosno osuđene na dvije godine zatvora.

“Golos”, koji se izdržava novcem iz evropskih zemalja i SAD, pod velikim je pritiskom od novembra 2011. godine, kada je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio zapadne vlade da pokušavaju da utiču na ishod parlamentarnih izbora finansiranjem ruskih nevladinih organizacija.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević kazala je “Vijestima” da “Golos” godinama prati izborne procese u Rusiji, te da su njihovi izvještaji veoma kritični nastrojeni prema tamošnjem režimu.

Kad je riječ o bjeloruskoj NVO, koja će nadgledati izbore u Crnoj Gori, Kovačević je pojasnila da su se sami javili kako bi na aprilskim izborima pokušali da steknu iskustvo i znanje.

“Jer praćenje izbora u njihovoj zemlji, zbog složene političke situacije, nije baš jednostavno kao ovdje. Imali su oni nekoliko ograničenih posmatračkih misija u raznim državama Evrope”, kazala je Kovačevićeva.

“Obje NVO koje će pratiti naše izbore imaju ograničenu posmatračku misiju, što znači da se moraju pridržavati međunarodnih standarda o nemiješanju. Nije isto posmatrati izbore u svojoj zemlji i biti kritičan i negdje vani”, rekla je Kovačevićeva.

Osim te dvije NVO, izbore u Crnoj Gori će pratiti Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, OEBS/ODYR, Komitet za otvorenu demokratiju.

Bonus video: