Tužilaštvo: Drago Đurović nije primio mito preko računa

U izvještaju se ne navodi šta je bilo sa slučajevima iz ranijih godina, kao što su sumnjive donacije DPS-a, politička korupcija u Andrijevici i Podgorici...
608 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 07:15h

Državno tužilaštvo u Nikšiću u dosadašnjem postupku utvrdilo je da bivši odbornik Pozitivne Crne Gore Drago Đurović nije počinio krivično dijelo primanja mita jer to nijesu potvrdili iskazi svjedoka i podaci iz banaka, ali će na osnovu analize listinga mobilnih operatera odlučiti da li da sprovodi dalje radnje.

U izvještaju Vrhovnog državnog tužilaštva za 2012. godinu navodi se da je povodom “slučaja Đurović” tužilac u Nikšiću saslušao 13 svjedoka, pribavio podatke od Uprave za nekretnine, devet crnogorskih banaka, tri mobilna operatera i Univerziteta u Prištini.

Pozitivna je početkom decembra podnijela krivičnu prijavu protiv Đurovića zbog sumnje za političku korupciju, nakon što je on u nikšićkom parlamentu glasao za kandidata DPS za predsjednika Skupštine opštine, a zatim napustio salu i pored zahtjeva za ponovljeno glasanje. Iako je protiv Đurovića tada podnijeta i anonimna prijava zbog falsifikovanja diplome Pravnog fakulteta, kako se navodi, Tužilaštvo je utvrdilo da diploma nije krivotvorena.

“Iskazi saslušanih svjedoka, podaci Uprave za nekretnine, kao i podaci dobijeni od banaka nijesu potvrdili sumnju da je prijavljeni izvršio krivično djelo primanje mita. Od mobilnih operatera pribavljeni su dokazi čija će analiza pokazati da li je neophodno sprovoditi dalje radnje u cilju dokazivanja ovih sumnji”, navodi se u izvještaju VDT Ranke Čarapić.

Drago Đurović

U izvještaju se kao neosnovana odbacuje većina prijava za povredu izbornog prava ili političke zloupotrebe državnih resursa, na koje su prošle godine ukazivali mediji, civilni sektor i građani, a ne navodi se ni šta je bilo sa slučajevima iz ranijih godina, kao što su sumnjive donacije DPS, za koje se interesovala Evropska komisija, ili tužba za političku korupciju u Andrijevici.

Tako je tužilaštvo, između ostalog, utvrdilo da vlasnik firme "Genex" nije prekršio zakon kada je uoči izbora uveo obavezu nošenja radnih odijela na kojima je pisalo "Montenegro" sa zaokruženim brojem 11, što je bio redni broj vladajuće koalicije na glasačkom listiću. Ocijenjeno je da sedam radnika, koji su odbili da nose uniforme, nije otpušteno zbog političkog opredjeljenja.

“Ocjenom prikupljenih podataka i dokaza tužilaštvo je našlo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, s obzirom na to da je ugovor o radu bio zaključen od 1. septembra do 31. oktobra, po čijem isteku je donijeto rješenje o prestanku navedenog ugovora o radu, a što je bilo potvrđeno izjavama izvršnog direktora poslodavca i zaposlenog koji je prijavom predstavljen kao navodno oštećeni radnik”, navodi se u izvještaju.

Odbačene su i anonimne prijave da su u kompanijama “Voli”, “Laković” i AD “Duvanski kombinat” radnicima oduzimane lične karte, kako ne bi mogli da glasaju na parlamentarnim izborima. U tužilaštvu tvrde da za to nije postojao nijedan personalni niti materijalni dokaz.

Odbačene su i anonimne prijave da su u kompanijama “Voli”, “Laković” i AD “Duvanski kombinat” radnicima oduzimane lične karte, kako ne bi mogli da glasaju na parlamentarnim izborima

Ocijenjeno je i da nema osnova za krivični postupak protiv ambasadora Crne Gore u Rimu Vojina Vlahovića koji je prijavljen za pravljenje spiskovova za odlazak na glasanje na oktobarskim izborima. “Navodi prijave nijesu potkrijepljeni podacima koji bi ukazivali na postojanje osnovane sumnje da su opisane radnje zaista i preduzete, niti ima podataka koji bi ukazivali na identitet lica koja su navodno koristila usluge besplatnog prevoza.

U izvještaju se navodi da su “u fazi izviđanja” prijave zbog sastavljanja spiskova o političkom opredjeljenju zaposlenih u „Budvanskoj rivijeri“, školi „Danilo Kiš“, Domu zdravlja i „Muzejima i galerijama” u Budvi. Postupak izviđaja je u toku i povodom prijave MANS-a protiv gradonačelnika Kolašina i direktora „Bemaxa“ zbog sumnje da su uoči parlamentarnih izbora promovisali DPS prilikom dodjele više od 100 placeva u Kolašinu.

Kako se navodi, formiran je i predmet povodom pritužbi Bošnjačke stranke i Demokratskog fronta da je bivša poslanica DPS Ljubica Aranitović ubacivala zaokružene listiće u glasačku kutiju na parlamentarnim izborima.

Snimak nije ni za prekršaj

U izvještaju Tužilaštva navodi se da na snimcima sa sjednica Savjeta za sprovođenje izbornog programa DPS-a nema elemenata krivičnog dijela ili prekršaja. Čarapić je u izvještaju ponovila da je spremna na provjeru svake sumnje da je neko službeno ili odgovorno lice prilikom zapošljavanja povrijedilo prava građana. “Skrenuli smo pažnju na neophodnost izmjene Zakona o finansiranju političkih partija, posebno u dijelu kaznenih odredbi koje su zbog svoje nejasnosti i nepotpunosti neprimjenjive. Ovo smo utvrdili povodom razmatranja prekršajnih prijava nakon proteklih parlamentarnih izbora, zbog čega smo inicirali njegovu izmjenu”, ukazuje se u izvještaju.

Galerija

Bonus video: