Lekić: Crna Gora je u ekonomskoj, ali i dubokoj moralnoj krizi

"Moj cilj je da oslobodim makar jednu instituciju koja je degradirana jer umjesto samostalnog imamo predsjednika države koji je jedna kopija
56 pregleda 83 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 15:09h

Kandidat za predsjednika države Miodrag Lekić kazao je na Žabljaku da je Crna Gora u velikoj krizi, naročito ekonomskoj ali i u dubokoj moralnoj krizi gdje su neophodni zaokreti.

"Moj cilj je da oslobodim makar jednu instituciju koja je degradirana jer umjesto samostalnog imamo predsjednika države koji je jedna kopija, jedan izvršni činovnik. Pokušaćemo to da izmijenimo ulaskom makar jednog predstavnika opozicije".

"Ako budem izabran biću samostalan što Vujanović teško može da shvati. Djelovao bih kao korekcija institucija kako bi one bile slobodne i nezavisne. Sada imamo hijerarhiju u kojoj vlada jedan čovjek a ja bih htio da pokvarim tu idilu, da konfrontiram i pokažem da je moguća smjenljivost vlasti. Možemo biti saveznici ali svi poštovaoci ustava i zakona. Znam u šta upadam pa ću ponuditi ozbiljnu viziju za izlazak iz ove krize u državi koja je sada zarobljena. Ne bih unio nestabilnost u Crnoj Gori", kaže Lekić uz opasku da je to način da ne "budem avanturista kako mi govore".

Lekić se osvrnuo i na aferu "Snimak" koji, sa brojnim skandalima i aferama predstavlja sistem.

"ni prolaze, zabavljaju se. Marović broji 123-321 a ja mu jednostavno kažem vrati pare. Saberi sve letove za Milano i vrati pare. I ne razumijem i ne vidim kako me se dotiče Lukšićeva priča o kafi. Potpredsjednik DPS Filip Vujanović trećom kandidaturom je izazvao ustavnu krizu. I za koalicione partnere, SDP, on je nepostojeći kandidat", kazao Lekić i ističe da to sve govori da je Vujanović neozbiljan zbog čega je on ozbiljan.

Predsjednik OO SNP Žabljak Dobrica Šljivančanin kaže da je njegova partija "Milovom kandidatu pod čijom je upravom u Crnoj Gori cvjetala korupcija, organizovani kriminal i druge društvene devijacije, rekala ne".

"Zato pod punom odgovornošću dajemo podršku profesoru Lekiću jer smo njegove kvalitete odavno prepoznali i svjesni da se država može povjeriti samo onima u kojima politika nije ubila čovjeka. U Lekiću vidimo čovjeka koji ima ugled znanje i kreativnost, prvog os svih nezavisnih intelektualaca. Nijesmo mu zaboravili ni to što je prisustvom na završnoj konvenciji za predsjednika Opštine, 2009. godine, javno demonstrirao podršku neni kao kandidatu", kazao je Šljivančanin

Insistirajući da bude predstavljen kao "rođeni Žabljačanin" prisutnima u Sali opštine Žabljak obratio se i Koča Pavlović. On je podsjetio da je aktuelna administracija i vlast "sve učinili da se poslednje 23 godine Žabljačani rađaju kao Pljevljaci". Pobjedu Miodraga Lekića vidi i kao nedostajući dah ka smjenjivosti vlasti.

Na rodbinsku vezu sa Žabljakom podsjetio je i Nebojša Medojević. Demokratski front opisuje kao partnerstvo.

"Znali smo da je neophodan čovjek koji će stati ispred svih građana. Taj element smo pronašli u Miodragu Lekiću kako bi se vratile vrijednosti koje je ovaj režim bacio pod noge. Sve čime smo se u istoriji dičili sada je postalo sramota".

"Postalo je normalno da se krade država, diluje droga, uzima provizija za bilo kakav ugovor. Normalno je biti doušnik a sve je to danas politički program DPS. Sa Lekićem ima nade. Fali nam sistem da razbijemo malu grupu ljudi koja zloupotrebljava, pljačka i novac iznosi van zemlje. Kao nacija staramo, ekonomski propadamo, nemamo proizvodnju i prelazimo u dužničko ropstvo. Crnu Goru čeka sudbina Kipra jer smo zaduženi sa 800 miliona eura. Poslednjih godina iz Crne Gore je iznijeto 6,25 milijardi dolara. Prijeti nam bankrot", kazao je Medojević i kao i drugi govornici na skupu pozvao da se da povjerenje Lekiću.

Prisutnima su se obratili i Hadži Milorad Kovačević ispred lokalnog izbornog štaba, profesorica u gimnaziji Milojka Stijepović, Dragiša Janjušević i dr. Savo Laušević, profesor na filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Galerija

Bonus video: