Drobnič: Poglavlja 23 i 24 mogla bi uticati na otvaranje ostalih

"U ovoj godini posebno će biti značajne ustavne promjene u domenu pravosuđa i tužilaštva, koje će biti indikator napretka u procesu evropskih integracija"
138 pregleda 10 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2013. 11:24h

Ustavne promjene biće indikator napretka Crne Gore u evropskim integracijama, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Mitja Drobnič, navodeći da, ukoliko poglavlja 23 i 24 ne budu otvorena ove godine, proces otvaranja ostalih će biti usporen.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da poglavlja 23 i 24 budu otvorena ove godine.

"Tek kada bude poznata dinamika otvaranja ova dva poglavlja možemo procijeniti mogućnost otvaranja ostalih poglavlja", rekao je Drobnič u intervjuu agenciji Mina.

On je, kako je kazao, siguran da će narednih mjeseci biti otvorena još neka poglavlja, kao na primjer poglavlje 26.

"Ali cilj je da se prioritetno radi na stvaranja uslova da se otvore poglavlja 23 i 24", rekao je on.

Drobnič je kazao da je jedno od najtežih poglavlja u prethodnim pristupnim procesima bilo zaštita životne sredine, dodajući da očekuje da će to biti izazov i za Crnu Goru

"Svrha prisutupnih pregovora je definisanje detalja u vezi ispunjavanja uslova za punopravno članstvo. U centru pažnje treba da bude cjelovit proces isupnjavanja uslova, tu mislim na konkretne reforme", dodao je on.

Prema riječima Drobniča, teško je izdvojiti samo jedan ili dva izazova.

"Najprije bih izdvojio političke i ustavne reforme sa kojim će Crna Gora ispuniti temeljne političke kriterije za članstvo u EU. Konkretno, mislim na unaprijeđivanje vladavine prava i u okviru toga osiguravanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva", rekao je on.

U tom smislu, kako je kazao, biće ključne najavljene ustavne promjene.

"Potrebno je raditi na unaprijeđenju efikasnosti rada Vlade i parlamenta u donošenju odluka u vezi preuzimanja i sprovođenja evropskog zakonodavstva i uspostavljanja odgovarajućih struktura državne uprave i pregovaračkog tima", ocijenio je Drobnič.

On smatra da je važan element procesa predviđanje posljedica članstva i donošenje dugoročnih odluka, sa ciljem da se prednosti učlanjenja što bolje iskoriste, a troškovi što racionalnije pokriju.

"Potrebno je takođe pripremiti stanovništvo na nove uslove koje donosi članstvo. Navedeno su glavne oblasti iza čega stoji mnogo detalja. Međutim, u ovoj godini posebno će biti značajne ustavne promjene u domenu pravosuđa i tužilaštva, koje će biti indikator napretka u procesu evropskih integracija", rekao je Drobnič.

On je kazao da je u ovom momentu teško odgovoriti na pitanje koja su poglavlja najteža, pored poglavlja 23 i 24, podsjećajući da je proces skrininga u toku.

"Očekujemo da će svi skrininzi biti završeni do ljeta i da će nakon toga Evropska komisija imati precizan pregled stanja po oblastima. Tek tada ćemo biti u mogućnosti da vidimo gdje su najveći insitucionalni, pravni ali i investicioni izazovi za Crnu Goru", naveo je Drobnič.

On je, međutim, istakao da je jedno od najtežih poglavlja u prethodnim pristupnim procesima bilo zaštita životne sredine, dodajući da očekuje da će to biti izazov i za Crnu Goru.

Bonus video: