Nikola Pešić novi predsjednik Savjeta mladih DPS-a

Za ovu funkciju su se pored Pešića borili i Antonella Balić, Ilija Mlinarević, Alma Ljuljanaj, Doris Nikolić i Milan Babović
216 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 17:05h

Aktivista Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Pešić izabran je za novog predsjednika Savjeta mladih te partije.

Pešić je izabran na šestom Kongresu Savjeta mladih DPS-a koji je okupio 455 delegata iz svih opštinskih organizacija Savjeta mladih u Crnoj Gori.

Za ovu funkciju su se pored Pešića borili i Antonella Balić, Ilija Mlinarević, Alma Ljuljanaj, Doris Nikolić i Milan Babović.

Oni su ranije vodili svoju kampanje putem web aplikacije izborionline, a čitav izborni proces, uključujući izbor delegata i kandidata, trajao je duže od pola godine. Kandidati su, kako je saopšteno iz DPS-a, delegatima predstavili svoje potencijalne programe rada organizacije, nakon čega je tajnim glasanjem izabran novi predsjednik.

Na početku Kongresa delegati su gromoglasnim aplauzom pozdravili šefa partije Mila Đukanovića i najuže rukovodstvo, otpjevali državnu himnu, a u nastavku i odgledali kratki video zapis u kojem su dominirali kadrovi są referendumskih skupova iz 2006. godine.

U staroj zgradi Vladi su odzvanjali i predizborni slogani DPS-a: ”Sačuvani smo i obnovili Crnu Goru. Preuzeli odgovornost za budućnost države. Naprijed Crna Gora. Za evropski kvalitet života”.

Iako je ranije najavljeno da će podmladak vladajuće partije pozdraviti potpredsjednik Filip Vujanović, politički direktor Tarzan Milošević i član Glavnog odbora Predrag Bošković, na skupu su govorili samo Đukanović i gosti iz Bošnjačke stranke, Liberalne partije, kao Liberalno-demokratske partije i Crnogorske partije iz Srbije.

Premijer je delegatima kazao da je mnogim konkurentima DPS-a enigma kako ta partija tako dugo opstaje na vlast navodeći da je njihova superiornost građena kroz mukotrpan i neprekidni rada.

Đukanović je na Kongresu Savjeta mladih DPS-a kazao da je rad DPS-a naglašen u periodu od 2011. do danas kada su kao dominantna partija nastavili da dograđuju svoju infrastrukturu i da stvaraju novu moderniju viziju koja će odgovoriti izazovima novog vremena.

“Poput svih nejakih konkurenata uglavnom su skloni da traže kroz teorije zavjere neke neprincipijelne prednosti DPS-a nešto što bi trebalo da ima svoje utemeljenje u sistemskim zloupotrebama zahvaljujući poziciji vlasti koju naša partija ima”, kazao je Đukanović.

On smatra da dugogodišnje vladanje treba da ostane najveći prigovor koji će konkurenti upućivati DPS-u:”Moramo da se potrudimo da ničim u svom ponašanju ne pomognemo svojoj konkurenciji da skraćuje to naše dugo trajanje na vlasti”.

Premijer je kazao i da vršenje vlasti predstavlja ozbiljan izazov i da su zloupotrebe vlasti nešto čemu mnogi ljudi na svim svim meridijanima ne mogu da odole.

“Ali DPS je i po tome bila specifična što je znala da vodi dobru kadrovsku politiku, da dobro selektira kadrove i na bazi toga da gradi pouzdano povjerenje sa građanima”, kazao je Đukanović i dodao da je i među njima bilo slabosti, ali da su ih uočavali i otklanjali.

Galerija

Bonus video: