Milić u Briselu razgovarao sa EU zvaničnicima

Dominantne teme svih sastanaka bile su vladavina prava, reforme javne uprave i socio-ekonomski razvoj Crne Gore
8 komentar(a)
Srđan Milić, Štefan File, Foto: SNP
Srđan Milić, Štefan File, Foto: SNP
Ažurirano: 29.03.2013. 15:46h

Tokom zvanične posjete Briselu predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore, Srđan Milić, imao je susrete sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva, Stefanom Saninijem, direktorom Generalnog Direktorata za proširenje Evropske unije,i sa Eduardom Kukanom koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora između Skupštine Crne Gore i Evropske unije za stabilizaciju i pridruživanje,i predsjedavajućim Delegacije za zemlje Zapadnog Balkana u EP. Sastancima su prisustvovali i Dirk Lange, šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Direktoratu za proširenje, i Ivo Vajgl i drugi poslanici EP.

Dominantne teme svih sastanaka bile su vladavina prava, reforme javne uprave i socio-ekonomski razvoj Crne Gore. Upravo to moraju biti temeljni prioriteti i ciljevi naše zemlje u evropskim integracijama, naglasio je Milić.

Milić je upoznao sagovornike sa situacijom u energo-metalurškom reprolancu, uz insistiranje na neophodnosti usvajanja plana restrukturiranja KAP-a i strategije industrijske politike prateći pozitivna iskustva Hrvatske, a sve u svijetlu otvaranja 5.8. i 20. poglavlja.

Na sastancima se govorilo i o neophodnoj reformi javne uprave, koja podrazumijeva da će se uskoro otvoriti i pitanje postojećih struktura u pravosuđu, tužilaštvu, poreskoj upravi, policiji, i drugim državnim institucijama, naveo je predsjednik Milić.

"Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da se završe i što prije dostave Evropskoj komisiji dva akciona plana kao kriterij za otvaranje 23. i 24. poglavlja: za pravosuđe i temeljna prava i drugog - za pravdu slobodu i bezbjednost. Od kvaliteta ovih planova zavisiće i ocjena EK i zemalja članica da li smo spremni da uđemo u pregovarački proces i otvorimo 23.i 24. poglavlje", kazao je Milić.

Bonus video: