Pravilnik TV duela: Ko ne poštuje pravila, može van iz studija

Planirano je i da kandidati imaju po tri minuta za odgovor na svako pitanje, dok im dodatni minut mogu koristiti za dopunu svog odgovora
139 pregleda 44 komentar(a)
Tv Duel, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tv Duel, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2013. 09:21h

U radnoj verziji pravilnika za televizijski duel predsjedničkih kandidata Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića uredništvo Javnog servisa predlagalo je udaljavanje učesnika koji ne poštuju pravila. Sporna odredba izbrisana je nakon najave iz Lekićevog štaba da ga neće potpisati. Iz Javnog servisa je ta sugestija prihvaćena, ali tek nakon što se sa izmjenama složio Vujanovićev štab.

“Voditelj debate ima pravo da, nakon dvije javno izrečene opomene, udalji iz debate učesnika koji odbija da poštuje usvojena pravila debate. Udaljavanje ili napuštanje predsjedničke debate jednog od kandidata označava kraj debate”, navodi se u radnoj verziji pravilnika u koji su “Vijesti” imale uvid.

U toj verziji bilo je predviđeno i da voditelj ima “pravo i obavezu” da isključi mikrofon učesniku koji se ne pridržava pravila o redosljedu i vremenu trajanja obraćanja. Pravilnikom je bilo predviđeno i da kandidati naizmjenično odgovaraju na pitanja, redosljedom utvrđenim žrijebom.

Planirano je i da kandidati imaju po tri minuta za odgovor na svako pitanje, dok im dodatni minut mogu koristiti za dopunu svog odgovora, komentar ili reagovanje izlaganja protivkandidata.

Voditelj duela Andrija Nikolić pojasnio je da je radna verzija koja je prvobitno dosatvljena izbornim štabovima konstituisana u vrijeme kada je postojala mogućnost da u trci za predsjednika Crne Gore učestvuje više kandidata.

pravilniku se navodi i da su kandidati obavezni da ne prekidaju jedan drugog, ali i da se međusobno persiraju

“Odredba koja se odnosi na udaljavanje iz debate je eliminisana u komunikaciji sa izbornim štabovima, jer je to bila verzija pravilnika koja je podrazumijevala učešće više kandidata i koja je godinama bila prisutna, ali uz dogovor sa štabovima odlučili smo da je eliminišemo. To je radna verzija Pravilnika iz perioda dok nije bilo definisano da ćemo imati samo dva predsjednička kandidata”, kazao je Nikolić “Vijestima”, navodeći da je pravilnik još u fazi usaglašavanja.

Ističući da uredništvo Javnog servisa ima transparentan dijalog sa izbornim štabovima, Nikolić nije želio da iznosi detalje o tome koji je izborni štab imao prigovor na odredbu o mogućnosti udaljavanja iz debate, ukoliko se kandidat ne bude pridržavao.

“To ne mogu da kažem, iz poštovanja onog što je službena korespodencija sa izbornim štabovima”, rekao je Nikolić, navodeći da su usaglašene sve tačke pravilnika, osim jedne.

Radna verzija Pravilnika podrazumijevala je i da će tokom izlaganja jednog od učesnika u debati biti aktivan samo njegov i mikrofon voditelja debate.

“Biće, najvjerovatnije, istovremeno uključeni mikrofoni svih učesnika debate. Ali, svakako da će postojati jasan pravilnik kojeg će kandidati morati da se pridržavaju”, kazao je Nikolić.

Komentarišući to što je radna verzija pravilnika sadržala odredbu o udaljavanju kandidata, Nikolić je rekao da su se pozvali na uporednu praksu regionalnih javnih servisa.

“Poput RTS-a uoči predsjedničkih izbora u Srbiji. Međutim, ostavili smo prostora za sugestije i rješenja izbornih štabova, kako bi pravilnik na obostrano zadovoljstvo postao zvaničan”, rekao je Nikolić.

Sučeljavanje Lekića i Vujanovića zakazano je za 2. april u 20 časova na Javnom servisu i to će biti jedini duel predsjedničkih kandidata. Vujanovićev štab je prethodno dobio sučeljavanje na televiziji “Vijesti”.

Pravilnkom za televizijski duel predviđeno je da se predsjednički kandidati izjasne o viziji i budućnosti Crne Gore, identiteskim pitanjima, ekonomiji, investicijama i rješavanju problema nezaposlenosti. Kandidati će imati priliku da iznesu stavove i o razvoju institucija, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, socijalnoj politici, obrazovanju, spoljnoj politici i odnosima u regionu, ali i o evropskim integracijama i članstvu u NATO-u.

Persiranje obavezno, rukovanje po želji

Pravilnikom je predviđeno da su iz RTCG dužni da kandidatima obezbijede identične pozicije u studiju, dužina i način kadriranja.

Oba kandidata će stajati i iza sebe će imati istovjetnu pozadinu u boji i veličini scenografije, dok se redoslijed odgovaranja i mjesto za govornicom određuje žrijebanjem, dok će na kraju debate kandidati na raspolaganju imati po 90 sekundi za završnu riječ.

U pravilniku se navodi i da su kandidati obavezni da ne prekidaju jedan drugog, ali i da se međusobno persiraju. “Susret dvojice kandidata i rukovanje prije i poslije debate moguće je samo ako to žele obje strane”, navodi se u pravilniku.

Bonus video: