Odabrani pripravnici na prijemu kod Đukanovića

Šansu za stručno osposobljavanje u javnom i privatnom sektoru je dobilo 4.211 visokoškolaca
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2013. 08:11h

Premijer Milo Đukanović će se danas sastati samo sa polaznicima prve generacije programa Stručnog osposobljavanja koji su angažovanih u organima državne uprave. Priliku da se sastanu sa premijerom neće imati visokoškolci koji su pripravnički staž završili u privatnim kompanijama.

Šansu za stručno osposobljavanje u javnom i privatnom sektoru je dobilo 4.211 visokoškolaca.

U saopštenju Vlade se navodi da je cilj sastanka, koji će se održati u staroj zgradi Vlade, podsticanje integracije polaznika u proces rada Vlade i organa državne uprave.

„U skladu s odredbama Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem sprovodi se Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem”, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

U Vladi navode da su sredstva za realizaciju ovog programa obezbijeđena iz državnog budžeta za 2013. godinu i iznose 10 miliona eura. Pripravnici u programu primaju naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu, što iznosi oko 250 eura.

Iz Vlade je ranije saopšteno da stručnim osposobljavanjem u trajanju od devet mjeseci, koje će se računati kao 12 mjeseci radnog iskustva, osim sticanja praktičnih znanja, korisnici programa stiču uslov za polaganje stručnog ispita, osim kada je riječ o polaganju ispita za rad u sudu, državnom tužilaštvu, advokaturi, kod javnog izvršitelja ili notara.

Bonus video: