Lekić: Uvijek sam bio za nezavisnu Crnu Goru, ali ne ovakvu

Bio sam vrlo rezervisan prema projektu koji je vodio Milo Đukanović i Svetozar Marović i svo to društvo koje vodilo stvaranju privatne države
64 pregleda 297 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 21:37h

Nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić je kazao da je bio uvjek za nezavisnu Crnu Goru koja bi bila demokratska a ne privatna država. On je u emisiji “Načisto”na TV “Vijesti” izbjegao da direktno odgovori kako bi glasao na referendumu o nezavisnosti Crne Gore

“Ja sam bio za nezavisnu Crnu Goru i nikada nijesam mijenjao svoj pogled. Bio sam vrlo rezervisan prema projektu koji je vodio Milo Đukanović i Svetozar Marović i svo to društvo koje je vodilo stvaranju privatne Crne Gore. Nisam imao nikakvu inspiraciju da učestvujem u tom društvu, a ko je učestvovao-svaka mu čast, neka sada dijeli plodove”, rekao je Lekić, navodeći da je bio pogrešan uslov da Crna Gora treba da bude nezavisna pa demokratska.

“Zašto nije moglo da ide zajedno. Da je išlo zajedno glasao bih i bio tu”.

Komentarišući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Lekić je rekao da bi se zalagao za uvođenje normi da, nakon isteka mandata, tužilac podliježe sankcijama ako se dokaže da nije poštovao zakon. “Ovo djeluje revanšistički, ali to je jedini način da se neko uplaši od sankcija. Ako mi budemo čekali da shvatimo da ne treba kršiti zakon, čekaćemo poprilično”.

On je kazao da bi bio i protiv vlade Demokratskog fronta ukoliko takva vlada ne postupa u skladu sa zakonom i Ustavom.

"Garantujem građanima Crne Gore da ću biti autonoman u odnosu na sve".

Lekić je rekao da, u slučaju da bude izabran za predsjednika, neće biti produžena ruka partije već autonomna ličnost. On je kazao da to nije bio slučaj u vrijeme mandata Filipa Vujanovića koji je imao svog šefa, aludirajući na predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Lekić je rekao da predsjednik države mora imati stav oko važnih stvari, navodeći da bi se on u slučaju afere “Snimak” kao predsjednik konfrontirao sa nadležnim institucijama. On smatra da predsjednik mora biti kontrolor Vlade ali i čovjek koji sa njom “gradi viziju”.

“Sarađivao bih sa nekim osobama kojima u nekim drugim prilikama nikad ne bih pružio ruku. Prvo bih pokušao da timski dođemo do strategije i vizije”, rekao je Lekić.

Na pitanje šta bi poručio građanima u slučaju referenduma za članstvo u NATO, Lekić je rekao da bi za članstvo u Alijansi postavio uslove među kojima je zahtjev NATO-u za izvinjenje zbog bombardovanja”.

“Pitanje jesi li za NATO ili nijesi maltene je kao jesi li za Staljina ili Tita 1948. godine. Ta politika Inforbiroa se permenentno ponavlja u Crnoj Gori”, kazao je Lekić.

Na pitanje koliko njegov stav o NATO-u ograničen politikom Nove srpske demokratije kao najjače partije u Demokratskom frontu, on je kazao da mu stav stranaka Fronta neće imati nikakvog značaja kada bude “autonomni predsjednik države”. On je rekao da trobojka izražava crnogorsku istoriju u vrijeme kralja Nikole ali i socijalističkog perioda, ističući da ta zastava treba da “nađe svoje mjesto ne negirajući postojeću zastavu”.

Lekić je kazao da je u Srebrenici počinjen genocid, navodeći da Vujanović politički zloupotrebljava taj događaj.

“Kako ga nije sramota da pomije Srebrenicu, kad je predstavnik partije koja je bila u koalicionoj vezi sa partijom u Beogradu za koju se smatra da je odgovorna oko genocida. Kako ga nije sramota da trguje leševima kad je bio predstavnik vlasti kada je išlo gorivo prema Republici srpskoj možda su tim gorivom ušli u Srebrenicu”, rekao je on, navodeći da Kosovo postaje realnost bila ona pravilna ili nepravedna.

Marović letio vladinim avionom zbog privatnih poslova

Lekić je kazao da nije bio član Vlade u vrijeme šverca duvana, i ponovio da nikada nije sreo švajcarskog biznismena Đerarda Kuoma niti da mu je organizovao sastanak sa Đukanovićem.

On je rekao da se pitanje “duvanske afere” mora demistifikovati, navodeći da su se od nje mnogi obogatili a Crna Gora obrukala. Lekić je rekao da je zbog sumnjivih poslova prekinuo komunikaciju sa crnogorskom političkom elitom.

“Oni su iz vlade su slali potvrde da je neko ko je tamo osumnjičen član vlade i da traži imunitet. To je period kada je premijer bio Vujanović. Svetozar Marović je veliki putnik i klijent jednoga puta u Milanu gdje je bila manifstacija raspiništva i bruke crnogorskim novcem. Evo vam svi letovi Svetozara Marovića privatni sa državnim avionom, ne da ga optužim, nego da građanima vrati novac”, rekao je Lekić.

Galerija

Bonus video: