Funkcioner DPS-a ruši strategiju Bebe Popovića: Kuoma nikad čuo ni vidio

Bivši direktor “Zetatransa” tvrdi da ne poznaje Švajcarca optuženog za šverc cigareta
417 pregleda 86 komentar(a)
Žarko Marković, Foto: Savo Prelević
Žarko Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2013. 11:11h

Bivši direktor “Zetatransa” Žarko Marković kazao je da ne poznaje Đerarda Kuoma, jednog od optuženih za šverc duvana, navodeći da nikada nije komunicirao sa švajcarskim biznismenom.

Marković je “Vijestima” kazao da poznaje Miodraga Lekića, ali da sa njim nikada nije poslovno sarađivao.

“Pomenutog Kuoma nikada u životu nijesam vidio niti se čuo telefonom. Prema tome, totalna je neistina da sam ugovarao sastanak Lekića i Kuoma”, kazao je Marković, dugogodišnji član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

U svjedočenju pred italijanskom Istražnom direkcijom za borbu protiv mafije o švercu cigareta (DIA), u okviru istrage o švercu cigareta preko Crne Gore, Kuomo je na 71. strani kazao da ga je 1992. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Lekić povezao sa Milom Đukanovićem, kako bi mu Vlada garantovala da mu neće konfiskovati cigarete u Crnoj Gori.

On je u svjedočenju pred italijanskom Istražnom direkcijom, u kojei su “Vijesti” imale uvid, kazao da je Lekić prisustvovao njegovom prvom sastanku sa Đukanovićem.

Kuomo tvrdi da se najprije sastao sa tadašnjim direktorom “Zetatransa” od kojeg je tražio garanciju da mu Vlada neće konfiskovati cigarete koje bude skladištio u njihovim prostorima, na šta mu je Marković ugovorio sastanak sa tadašnjim ministrom inostranih poslova u prostorijama “Zetatransa” u Kotoru.

Kuomo tvrdi da nije vjerovao Markoviću da neće biti problema sa skladištenjem, zbog čega mu je Lekić navodno ugovorio sastanak sa Đukanovićem na kojem je i prevodio s obzirom na to da premijer nije govorio ni engleski ni francuski.

“Nikada takav sastanak nijesam organizovao, jer Kuoma ni ne poznajem”, kazao je Marković.

"Kriminalno blato"

I Lekić je ranije kazao da ne poznaje Kuoma, jednog od četiri koncesionara licence za uvoz cigareta u Crnu Goru, i pozvao vrhovnog državnog tužioca da pokrene istragu o aferi šverca duvana iz sredine 90-ih. On je tražio da se, ukoliko postoje, objave dokazi o njegovoj umiješanosti u tu aferu. Lekić je tada ocijenio da ga sa Kuomom u vezu dovode pojedinci i mediji bliski Đukanoviću koji pokušavaju da ga “uvale u njihovo kriminalno blato”.

Iako je prvoosumnjičeni u izvještaju italijanske Istražne direkcije premijer Đukanović, u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da je bitno što su mediji objavili da se na jednoj od 400 strana izvještaja pominje nezavisni predsjednički kandidat Lekić. U toj stranci navode da je Kuomovo svjedočenje dostupno na internetu, i da švajcarski biznismen u izvještaju Lekićevo ime pominje 19 puta.

“Prilično je nevjerovatno da Lekić tvrdi da nikad nije upoznao čovjeka koji je tako dobro upamtio njegovo ime”, navodi se u reagovanju u DPS-a.

Iako pripadnici vladajuće partije u Crnoj Gori često karakterišu optužbe u Bariju kao prošlost, istina je da je suđenje za međunarodni šverc cigareta preko Crne Gore za Italiju u periodu od 1994. do 2002, zvanično počelo tek 7. februara ove godine.

Pred sudom u Bariju očekuje se suđenje protiv optuženih Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Dušanke Jeknić, Branislava Mićunovića i Andrije Draškovića trajaće, u najmanju ruku, još nekoliko godina. Slučaj protiv Đukanovića arhiviran je u maju 2009. godine zbog političkog imuniteta.

Bonus video: