Opština Budva dematuje MANS: Nema dvojnika, dovešćemo oba birača

"Pitanje je koji je ovlašćeni rukovalac zbirke ličnih podataka dao NVO MANS da vrši obradu podataka"
73 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2013. 17:56h

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva Tanja Kažanegra odbacila je tvrdnje MANS-a, navodeći da u biračkom spisku Opštine nema duplo upisanih birača, te da postoje upisani birači Nada Vukčević i Marko Stojanović.

„Na osnovu uvida u lične podatake sa kojim raspolažemo u biračkom spisku Opštine Budva, a sa kojima raspolažu i grad Podgorica i prijestonica Cetinje, sa kojima nas je povezala „tabela“ koju je uradio NVO MANS, a koja je objavljena u jednom mediju, konstatujemo da postoje po dvije realne osobe, po dva birača, i to Nada Vukčević, dakle u Budvi i u Podgorici, i Marko Stojanović, dakle u Budvi i u Cetinju“, naglasila je Kažanegra.

Ona je dodala da neće iznositi matične brojeve i ostale lične podatke kao dokaz, shodno članu 1 Zakona o biračkim spiskovim.

Za 5 mjeseci birački spisak promijenjen za 6%, upisivani i rođeni 1901. godine >>>

"Objavljivanje podataka suprotno od propisanog Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti podliježe prekršajnoj odgovornosti za koju je propisana novčana kazna od 500 do 20.000 eura. Pitanje je koji je ovlašćeni rukovalac zbirke ličnih podataka dao NVO MANS da vrši obradu podataka, što su mediji objavili, pošto po članu 3 Zakona o biračkim spiskovima, a u vezi sa članom 4a Zakona o zaštiti podataka o ličnosti NVO MANS nije ovlašćeni rukovalac zbirke ličnih podataka – birački spisak i na osnovu kojeg Ugovora shodno članu 16 ovog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti; ili (druga opcija) od kojih lica (birača) su dobili saglasnost da ove podatke objave? Navedene gospođe, Nade Vukčević, to nijesu, jer se suprug iste javio ovom Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Opštine Budva da pita kako da demantuje da mu je supruga „dvojnik“", kazala je Kažanegra.

"Pitanje je koji je ovlašćeni rukovalac zbirke ličnih podataka dao NVO MANS da vrši obradu podataka", smatra Kažanegra

Prema njenim riječima, to je suštinsko pitanje, pošto NVO MANS preskače ovlašćene rukovaoce zbirke podataka – birački spisak, dakle institucije, i preko medija traži odgovore, proizvodeći afere.

"Znači, da li bi mogao da bude odgovor u emisiji, nešto tipa „Sve za ljubav“, gdje bismo sa zadovoljstvom doveli oba birača, naravno ukoliko bi nam isti dali saglasnost, nakon ovog nečuvenog provlačenja po novinama, kao i sve one Budvane, naše sugrađane, koje je NVO MANS, preko medija, sa bezočnom lakoćom izložio razno-raznim lopovima, ističući njihove lične podatke pred izbore 14. oktrobra.2012. godine. Crni humor. Nečuveno", ocijenila je kažanegra.

Navodeći da su uvijek spremni za saradnju i više puta ponavljali proceduru postupanja u biračkim spiskovima, Kažanegra je kazala da je moguće da birači imaju isto ime i prezime, dan, mjesto i godinu rođenja, čak i isto ime oca.

"Upoznaćemo vas, ako treba, sa takvima pošto ih je NVO MANS objavio pred parlementarne i lokalne izbore u oktobru 2012. godine u istim medijima, a vjerujem da većina sugrađana u užoj i široj rodbini ili među prijateljima i saradnicima na poslu poznaje „takve“ - kako ih već kvalifikuju u medijima", zaključila je Kažanegra.

Galerija

Bonus video: