Kemal Đečević, Vukica i Dragan Jelić biće saslušani zbog afere "Snimak"

"To bi mogao da bude vrlo dobar početak ozdravljenja procesa koji se odnose na borbu protiv svih vidova korupcije"
306 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2013. 17:24h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu glasovima vladajuće koalicije odlučio je da na temu korišćenja državnih resursa u predizborne svrhe budu saslušani direktori Fonda rada i Zavoda za zapošljavanje Kemal Đečević i Vukica Jelić, kao i predsjednik borda direktora Investiciono-razvojnog fonda Dragan Jelić.

Prethodno je, takođe glasovima vladajuće koalicije, odbijen je predlog opozicije da se tema za saslušanje preimenuje u „zloupotreba državnih resursa u izbornoj kampanji, sa posebnim osvrtom na aferu Snimak“.

Istovremeno, odbijen je opozicioni predlog da se, osim Jelićke i Đelića, saslušaju i lider DPS-a Milo Đukanović, ministar pravde Duško Marković, bivši politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović, vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, ministri za informaciono društvo i telekomunikacije i ljudska i manjinska prava Vujica Lazović i Suad Numanović, kao državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja Daliborka Pejović.

Slaven Radunović (DF) rekao je da bi se saslušanja mogla organizovati na nekoliko sjednica, navodeći da bi to bilo veoma zanimljivo domaćoj i međunarodnoj javnosti.

„To bi mogao da bude vrlo dobar početak ozdravljenja procesa koji se odnose na borbu protiv svih vidova korupcije, pa i političke“, rekao je Radunović.

Komentarišući predlog opozicije o promjeni naziva teme za saslušanje, Milorad Vuletić (DPS) kazao je da je stav njegove partije nepromijenjen, te da prihvataju kontrolna saslušanja samo o korišćenju državnih resursa, shodno zaključku sa Kolegijuma Skupštine.

On je rekao da smatra da je za početak dovoljno da se saslušaju Jelić, Lajović i Đečević, navodeći da bi se u zavisnosti od daljeg interesovanja poslanika, toka rasprave i otvaranja pitanja taj spisak mogao proširiti.

Radunović je, međutim, bio mišljenja da je problem šiiri i ozbiljniji da bi bili saslušani samo troje kandidata koje je Vuletić predložio.

„To ne bi bilo u redu ni prema inicijativama koje su došle od Evropske komisije, jer je od nas traženo da se to pitanje istraži veoma ozbiljno, a ne površno“, kazao je Radunović.

Koča Pavlović (DF) rekao je da je prirodno da u kontrolna saslušanja budu uključeni i političari, podsjećajući da je šef Direktorata za proširenje Dirk Lange, prilikom nedavne posjete Podgorici, zbog afere Snimak organizovano svojevrsno kontrolno saslušanje aktera te afere, navodeći da su bili pozvani i političari, među kojima i sam Đukanović.

„Ako su Đukanović, i ostali političari, prihvatili da budu saslušani u Misiji EU u Podgorici zašto da mi u Skupštini izbjegavamo da ih pozovemo“, rekao je Pavlović, nakon čega je reagovao Zoran Vukčević, koji je Pavloviću sugerisao da provjeri kada je bila zakazana posjeta Langea, pa da onda daje kvalifikacije.

Galerija

Bonus video: