Za 5 mjeseci birački spisak promijenjen za 6%, upisivani i rođeni 1901. godine

Podaci MANS-a pokazali da je za pet mjeseci promijenjeno šest odsto biračkog spiska, svaki peti novoupisani stariji od 60 godina
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 07:54h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora saopštila je da je samo u nekoliko mjeseci došlo do promjena više od šest odsto biračkog spiska.

Prema nalazu MANS-a, preko 8,5 hiljada novoupisanih birača je starije od 30 godina, a skoro svaki peti novoupisani je stariji od 60 godina, a čak osmoro starijih od 100 godina ima pravo glasa na predsjedničkim izborima, a nijesu ga imali na parlamentarnim.

“U birački spisak je upisano 512.715 osoba, dok je u spisku po kome su organizovani parlamentarni izbori bilo oko 1,3 hiljade glasača manje, odnosno 514.055. Tako stvari izgledaju na površini, ali je u samo nekoliko mjeseci došlo do promjena preko šest odsto biračkog spiska: 16.394 osobe su brisane iz biračkog spiska i sada više nemaju pravo glasa, dok su upisana 14.773 nova birača koji nisu imali pravo glasa na parlamentarnim izborima”, kažu u MANS-u.

“Ti podaci ne uključuju lica za koja su promijenjeni podaci tako što je umjesto broja lične karte unesen matični broj, već su poređani samo podaci o osobama čiji je JMBG bio naveden u oba biračka spiska. Nakon parlamentarnih izbora u Centralni birački spisak je upisano 14.773 birača. Preko 80 odsto tih birača su rođeni u Crnoj Gori, znači da ne može biti riječi o nedavnom dobijanju državljanstva, kao osnovu sticanja biračkog prava. Preko 8,5 hiljada novoupisanih birača je starije od 30 godina, a skoro svaki peti novoupisani je stariji od 60 godina. Čak osmoro starijih od 100 godina ima pravo glasa na predsjedničkim izborima, a nisu ga imali na parlamentarnim”, kaže se u MANS-ovoj analizi.

Prema podacima MANS-a, najviše je novoupisanih u Podgorici, preko 4,6 hiljada ili oko 3,2 odsto od ukupnog broja glasača.

“U odnosu na ukupan broj birača, najveći procenat izmjena je u Baru - 4,6 odsto novoupisanih u odnosu na ukupan broj birača, Plavu 4,3 i Beranama četiri odsto. Postavlja se pitanje ko su ti novoupisani birači, da li oni zaista postoje, posebno kada je riječ o najstarijim građanima”, kažu u MANS-u i navode da u spisku ima novoupisanih rođenih 1901. godine.

“Poređenje podataka po opštinama pokazuje da je najveći broj novoupisanih u Podgorici, znatno više nego što je brisano, dok je u Herceg Novom obrnuta situacija. U ostalim opštinama je relativno isti broj birača izbrisan kao što je upisano novih birača. Kada uporedimo sve brisane i novoupisane birače, vidimo da je riječ o osobama koje se isto zovu i prezivaju u oko 1,2 hiljade slučajeva. Međutim, upoređivanjem podataka za svaku od tih osoba pojedinačno došli smo do zaključka da je za oko 330 lica vrlo vjerovatno riječ o istim licima koja su i ranije imala pravo glasa, a sada im je promijenjen matični broj. Ukoliko se bude dosljedno sprovodila procedura na biračkim mjestima, ta lica će moći da glasaju samo ukoliko imaju lične karte sa promijenjenim matičnim brojem koji je naveden u biračkom spisku. U suprotnom, neće imati pravo glasa”, tvrde u MANS-u.

U toj NVO se nadaju da će oba predsjednička kandidata zahtijevati da se ispita preko 30.000 promjena ili preko šest odsto biračkog spiska za samo pet mjeseci.

“Očekujemo da nadležni objasne da li je bilo masovne dodjele državljanstva ili je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do ogromnog odliva stanovništva sa kojim javnost nije do sada bila upoznata, a što je prouzrokovalo ovakve promjene u biračkom spisku koje mogu znatno uticati na ishod izbora”, kaže se u analizi.

Brisanje ne prati uobičajeni mortalitet

Prema statistici MANS-a, nakon zaključivanja biračkog spiska za posljednje lokalne izbore, upisano je 5.063 novih birača od kojih je skoro 80 odsto ili 3.965 starije od trideset godina, dok je svaki četvrti stariji od 60 godina (1.309 osoba).

“Iz biračkog spiska nakon parlamentarnih izbora je brisano 16.394 lica od kojih je 7.081 rođeno u Crnoj Gori. Svaka treća brisana osoba je mlađa od 50 godina, a zanimljivo je da je izbrisano više lica mlađih od 60 godina, nego starijih od tog godišta. Na osnovu toga je lako zaključiti da do brisanja iz spiska nije došlo po osnovu uobičajenog mortaliteta.

Nakon zaključivanja biračkog spiska za posljednje lokalne izbore u Nikšiću i Andrijevici, čak 8,3 hiljade lica, od kojih je skoro svako drugo, odnosno 3.596 mlađih od 50 godina”, kaže se u analizi. Poređenje podataka pokazuje da je u kategoriji od 30 do 50 godina gotovo isti broj novoupisanih i brisanih lica.

Galerija

Bonus video: