CEDEM: Vujanovića podržava 54,7 odsto građana, Lekića 45,3 odsto

Istraživanje je obuhvatilo i ispitvanje stava građana o aferi Snimak, i prema njemu 53,3 odsto građana osuđuje DPS
0 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2013. 12:25h

Predsjedničkog kandidata DPS-a na aprilskim izborima Filipa Vujanovića u ovom trenutku podržava 54,7 odsto građana, dok nezavisni kandidat Miodrag Lekić ima podršku 45,3 odsto građana, pokazalo je najnovije istraživanje CEDEM-a sprovedeno u 16 crnogorskih gradova na reprezentativnom uzorku od 1.022 ispitanika.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno u periodu od 16. do 22. marta, pokazuju da će 40,3 odsto ispitanika sigurno izaći na predsjedničke izbore, dok 12 odsto anketiranih neće glasati ni za jednog predsjedničkog kandidata.

Kada je riječ o rejtingu političkih partija, 49 odsto ispitanika se opredijelilo za DPS, dok je SNP-u povjerenje ukazalo 14,1 odsto anketiranih građana.

Slijedi Nova sa podrškom od 12,7 odsto, dok se na četvrtom mjestu nalazi Pozitivna sa podrškom od 8,5 odsto birača. Nakon je SDP sa 4,4 odsto, PzP sa 4,2 odsto.

Što se tiče popularnosti domaćih političara, na prvom mjestu je i dalje Filip Vujanović sa srednjom ocjenom 3,06, nakon kokeg slijedi premijer Milo Đukanović sa ocjenom 2,86, a nakon njega nezavisni kandidat na izborima Miodrag Lekić sa ocjenom 2,67.

Na četvrtom mjestu je Ranko Krivokapić, nakon kojeg slijede Srđan Milić, Andrija Mandić, Darko Pajović, Nebojša Medojević...

Istraživanje je pokazalo da bi čak 52 odsto crnogorskih građana negativno odgovorilo na pitanje o pristupanju zemlje NATO savezu, dok bi taj potez podržao 31 odsto ispitanika. Gotovo petina građana, oko 17 odsto, nema jasan stav po tom pitanju.

Podrška članstvu u EU je relativno visoka i iznosi 61 odsto, dok se ulasku Crne Gore u EU protivi 23 odsto građana.

Oko trećina ispitanika, odnosno 32,6 odsto, uglavnom je zadovoljno dosadašnjim učinkom vlade Mila Đukanovića, dok 11,7 odsto njih je veoma zadovoljno. Uglavnom nezadovoljnih je 27,1 odsto, a veoma nezadovoljnih 28,6 odsto.

Rezultati CEDEM-a pokazuju da više od polovine ispitanika, odnosno njih 53,3 odsto osuđuje DPS zbog afere "Snimak", a četvrtina ispitanih, odnosno 25 odsto, podržava najjaču partiju, 21,7 odsto nema stav o aferi koja je posljednjih mjesec dana uzdrmala političku scenu u zemlji.

Bonus video: