Pitaće Merkel za aferu "Snimak"

SPD podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i njegova želja je da se taj proces uspješno odvija
67 pregleda 9 komentar(a)
Ditmar Nitan, Foto: Privatna arhiva
Ditmar Nitan, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.03.2013. 09:53h

Izvjestilac Bundestaga za Crnu Goru Ditmar Nitan iz Socijaldemokratske partije (SPD) kazao je da će u okviru poslaničkih pitanja pitati Saveznu vladu Njemačke za mišljenje o aferi “Snimak” i njenom uticaju na proces evropskih integracija Crne Gore.

“Čuo sam za aferu 'Snimak' i zabrinut sam zbog toga. (Nebojša) Medojević me informisao o njegovom pogledu na aferu. Predložio sam da pitam Saveznu vladu za njihovo mišljenje i da li bi u tom pogledu unutrašnja situacija u zemlji mogla da utiče na proces evropskih integracija Crne Gore”, kazao je Nitan, poslanik opozicione SPD.

On je u izjavi za “Vijesti” kazao da je “odgovarajući na slično pitanje jednog od njegovih kolega, Savezna vlada već izrazila zabrinutost za ovu situaciju i da je siguran da će nastaviti da prati razvoj situacije”: “Ovo je ono što ja i moja partija možemo da uradimo”.

Nitan je pojasnio da je forma postavljanja pitanja Vladi instrument koji svaki poslanik njemačkog parlamenta može da koristi, bilo usmeno u parlamentu ili u pisanoj formi: ”Savezna vlada mora da odgovori, ali ovo nije parlamentarna rasprava”.

SPD, dodaje njemački poslanik, podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i njegova želja je da se taj proces uspješno odvija.

“Ali Vlada i političke partije koje je čine moraju mnogo više da rade na sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa, vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije”, ocijenio je Nitan.

"Vlada i političke partije koje je čine moraju mnogo više da rade na sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa, vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije”, ocijenio je Nitan

Iz Demokratskog fronta (DF) je prekjuče saopšteno da je Nitan, zajedno sa poslanicama Partije zelenih Mariluiz Bek i Katja Kojl, koji su i članovi Grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu, prihvatio inicijavu funkcionera DF-a Nebojše Medojevića da se o aferi Snimak raspravlja u njemačkom parlamentu i u Evropskom parlamentu.

“Poslanici Bundestaga su prihvatili inicijativu Medojevića i pozvali ga da u najkraćem roku dostavi 'Position paper' (dokument o svojim stavovima) u kojem će se obrazložiti inicijativa da Bundestag raspravlja o ovoj aferi, kako bi u konsultacijama sa drugim poslaničkim klubovima došli do dogovora o načinu na koji će ova inicijativa dalje procesuirati prema Bundestagu i Evropskom parlamentu”, saopšteno je ranije iz DF-a.

Poslanica Bek je u kratkoj izjavi za “Vijesti” kazala da je Medojević informisao o objavljivanju transkripta sa sjednica DPS-a u medijima, ali konkretnu aferu nije željela da komentariše. Ni poslanica Kojl nije željela da govori o svom pogledu na aferu “Snimak”.

Bonus video: