Bulatović: Krivokapić da kaže koga i zašto saslušati

Bulatović tvrdi da pravo na zakazivanje kontrolnog saslušanja, osim predsjednika parlamenta, ima i trećina članova odbora, ali ne i kolegijum
53 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Jelić, Zoran Vukčević, Foto: Luka Zeković
Zoran Jelić, Zoran Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2013. 17:51h

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović pozvao je šefa parlamenta Ranka Krivokapića da na sjutrašnjoj sjednici objasni zašto to skupštinsko tijelo treba da organizuje kontrolno saslušanje i koga treba da pozove.

Bulatović je Krivokapiću poslao poziv nakon što mu je Kolegijum predsjednika parlamenta juče ponovo poslao zahtjev u kome se izbjegava pominjanje afere “Snimak”, već traži kontrolno saslušanje na temu “korišćenje državnih resursa u izbornoj kampanji”.

Poslanik DF je zbog toga za sjutra zakazao sjednicu odbora na kojoj će se tek nakon rasprave o dopisima sa sjednica Kolegijuma i donijeti konačna odluka o kontrolnom saslušanju.

"Pozivam Vas da učestvujete u radu sjednice (antikorupcijskog) odbora kako bi nam se olakšalo donošenje odluke povodom ove važne teme", navodi se u pismu Bulatovića u koje su “Vijesti” imale uvid.

Bulatović tvrdi da Krivokapić nije poštovao skupštinski poslovnik jer prema članu 63 pravo na zakazivanje kontrolnog saslušanja ima predsjednik parlamenta i trećina članova odbora, a ne kolegijum

Nakon Bulatovićeve primjedbe da je predsjednik parlamenta prekršio poslovnik, jer nije lično tražio kontrolno saslušanje, već je poziv poslao preko generalnog sekretara Damira Davidovića, Kolegijum je juče poslato isto saopštenje.

U saopštenju koje je potpisao Davidović se navodi da Kolegijum očekuje da se ispoštuje zaključak kolegijuma i podsjeća da predsjednik odbora odlučuje o datumu sjednice i osobama koje treba saslušavati.

Bulatović tvrdi da Krivokapić opet nije poštovao skupštinski poslovnik jer prema članu 63 pravo na zakazivanje kontrolnog saslušanja ima predsjednik parlamenta i trećina članova odbora, a ne kolegijum.

Međutim u kabinetu predsjednika parlamenta tvrde da nema ništa sporno jer je, dopisom koji je poslat Bulatoviću i Rastoderu, Kolegijum dao podršku kontrolnim saslušanjima.

Krivokapić, kako se navodi, očekuje od predsjednika odbora da donesu odluku o saslušanju i, u skladu sa poslovnikom, pozovu lica koja će biti predmet kontrolnog saslušanja.

"Politička podrška Krivokapića ideji održavanja kontrolnog saslušanja po ovom pitanju je neupitna i on je takav predlog iznio još 28. februara. Ukoliko se odbori, shodno zaključku Kolegijuma, u kratkom roku i na primjeren način ne budu bavili ovom temom, predsjednik parlamenta će iskoristiti svoje poslovničko pravo i realizovati dogovor sa Kolegijuma", tvrde u Krivokapićevom kabinetu.

Bonus video: