Jelušić: Lideru bi porastao ugled da je ponudio ostavku

Jelušić je kazala da su u Pozitivnoj bili saglasni da treba mijenjati crnogorsku političku praksu, ali ne i u pitanjima metodologije rada koja bi dovela do željenog rezultata
55 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 20:22h

Predsjednika Političkog savjeta Pozitivne Crne Gore Božena Jelušić je kazala da će članovi tog tijela ostati odani programskim opredjeljenjima partije sa početka njenog osnivanja i da odluka Glavnog odbora da ne izađu u susret zahtjevu savjeta za preispitivanjem odgovornosti stranačkog rukovodstva ne izaziva nikave nedoumice.

“Želim da otklonim sumnju u to da li su članovi koji su sada u Političkom savjetu i dalje uz program i orijentaciju Pozitivne”, kazala je Jelušić za “Vijesti”.

Ona je kazala da su na posljednjoj sjednici članovi Savjeta i rukovodstvo stranke bili saglasni da treba mijenjati crnogorsku političku praksu, ali ne i u pitanjima metodologije rada koja bi dovela do željenog rezultata.

“Budući da su posljednja dešavanja u Nikšiću i značajno smanjen broj odbornika na ponovnim izborima bili svojevrstan test rada stranke, opredjeljenje savjeta je bilo da se postavi pitanje odgovornosti na najvišem nivou.

Rezultat je, kazala je Jelušić, trebalo da bude promjena paradigme političkog djelovanja karakterističnog za našu državu, prema kojem se odgovornost ni u šali ne stavlja na dnevni red ili se to čini tako da je nemoguće utvrditi i sankcionisati

Konkretno, lider koji bi nakon ovakvih dešavanja koja su prilično uzdrmala stranku, ponudio čak i svoju ostavku, bio bi lider prvog reda i sasvim izvjesno bi ostao lider sa još većim kredibilitetom.

Dakle, postavljanje na dnevni red pitanja odgovornosti za rezultat nije trebalo da ima ni smjenu Darka Pajovića ni "puč"”, kazala je Jelušić.

Politički savjet je ranije zatražio da se analizira odgovornost najviših organa i da se pitanje zadovoljstva radom stranačkog rukovodstva raspravi na Kongresu partije i uz konsultacije sa najširom bazom. Prema Statutu ove partije, Kongres je nadležan da bira i razrješava predsjednika i članove Glavnog odbora.

Rezultat je, kazala je Jelušić, trebalo da bude promjena paradigme političkog djelovanja karakterističnog za našu državu, prema kojem se odgovornost ni u šali ne stavlja na dnevni red ili se to čini tako da je nemoguće utvrditi i sankcionisati.

“Kada to imate na umu, Predsjedništvo stranke je na neki način ipak poslušalo sugestiju Savjeta, premda nisam sigurna u metodologiju tog 'slušanja'”.

Ona je kazala da je pitanje ko je i zbog čega imao koristi od selektivnog i iskonstruisanog iznošenja detalja razgovora sa sastanka savjeta.

“Istina, pitanje je i da li je ovakvo otvoreno i beskompromisno nastojanje savjeta na promjeni metodologije poltičkog djelovanja preuranjeno u našim aktuelnim uslovima.

Zbog toga sam i uvjerena da je riječ o klasičnom spinovanju i pripremanju određenih rješenja, koja, uostalom, ni najmanje nisu naškodila dobronamjernoj posvećenosti članova Političkog savjeta”.

Ona je naglasila da je stranka, i pored svojevrsnog poraza u Nikšiću zbog kojeg se zaista mora postaviti pitanje odgovornosti, ipak ostvarila određene benefite.

“Bez obzira koliko su dogovori u Nikšiću bili bolni za stranku, neko je u ovoj državi konačno morao da 'istjera zeca', odnosno da iznese praksu političke korupcije na vidjelo. Neka je to uradila Pozitivna i neka je to pitanje mnogo ozbiljnije nego ikada do tada došlo na dnevni red”.

Camaj: Bilo je sitnih grešaka, ali stojimo iza Pozitivne

Član Političkog savjeta Vaselj Camaj je kazao da su članovi znali da Politički savjet nema ingerencije da odlučuje i da odluku GO nijesu shvatili tragično.

“Ako se ova odluka pokaže kao dobra i mi ćemo je pozdraviti. Što će biti sljedeći korak savjeta nakon ove odluku, odlučićemo na sljedećem sastanku”, kazao je u izjavi za “Vijesti” Camaj.

Camaj je kazao da GO nije odbio zahtjev Političkog savjeta jer “nijesu izričito tražili ostavke već pronalaženje modela odgovornosti”

Camaj je dodao i da GO nije odbio njihov zahtjev jer “nijesu izričito tražili ostavke već pronalaženje modela odgovornosti”.

“Niko nije zadovoljan sa onim što je postignuto jer smo imali povraćaj nazad, ali to se dešava i normalno je u ovakvom okruženju kao što je Crna Gora.

Mi smo očekivali da će Pozitivna biti da udaru DPS-a i najveća kriva je to što nema nikakve demokratizacije u Crnoj Gori.

Naravno, da su pravljene neke sitnije tehničke greške oko Nikšića, ali mi i dalje stojimo iza ideje koja se zove Pozitivna Crna Gora”, kazao je Camaj, koji je dodao da mu je žao što je Žarko Rakčević izašao iz Savjeta.

Blagoje Grahovac, koji je bio jedan od inicijatora prijedloga da se analizira pitanje odgovornosti najviših organa Pozitivne, juče je rekao da trenutno ne bi komentarisao odluku GO te partije.

DF zadovoljan Pozitivnom, DPS predviđa sunovrat

Pozitivna Crna Gora, odlukom da podrži Miodraga Lekića, nastavlja svoj politički sunovrat, zbog čega tom predsjedničkom kandidatu neće puno pomoći da ublaži neminovan poraz na izborima, ocijenio je portparol DPS Časlav Vešović za agenciju Mina.

“Nakon ovoliko zaokreta u deklarativnoj politici Pozitivne, sigurni smo da rukovodstvo te partije ne može uticati na odluku birača za koga će glasati 7. aprila“, kazao je Vešović.

Šef Izbornog štaba Miodraga Lekića Goran Danilović ocijenio je da je odluka Pozitivne da podrži Lekića mudra, korisna i pragmatična.

“Širi se front onih koji podržavaju Lekića, lično sam zbog toga vrlo zadovoljan i vjerujem da će to mnogo doprinijeti odličnom izbornom rezultatu”, kazao je Danilović agenciji Mina.

Galerija

Bonus video: