Lukšić: Logično bi bilo da Stojanović bude direktor Uprave policije

Upitan kako bi se izjasnio na sjednici Vlade da je trebalo da se glasa o Vladanu Jokoviću, Lukšić je rekao da bi se lakše izjasnio ukoliko bi afera "Listing" bila rješena
7 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 21:31h

Potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić, pozdravio je izbor Slavka Stojanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, jer je, kako kazao, riječ o profesionalcu i čovjeku koji je cijelu karijeru proveo u Upravi policije.

"Mislim da je to dobar izbor. On je u statusu vršioca dužnosti i ne znam da li će na kraju biti konačan izbor, ali meni se čini da je logično da bude", kazao je Lukšić, gostujući na Atlas televiziji.

Dok je trajao konkurs za direktora Uprave policije, javnost je bivšeg šefa Agencije za nacionalnu (ANB) bezbjednost, Vladana Jokovića proglasila za prvog čovjeka te ustanove.

On se kasnije povukao, obrazlažući da je takav potez napravio pod medijskim pritiskom. U medijima su se pojavile spekulacije da se Lukšić protivio njegovom izboru zbog afere Listing.

Prema riječima Lukšića, sistem je, kada je u pitanju afera Listing, pokazao određen nivo nefunkcionalnosti.

"Više puta sam isticao da ne smatram njega odgovornim u Aferi ali je, generalno, sistem u tom dijelu pokazao nivo nefunkcionalnosti. To i danas mislim", obrazložio je Lukšić.

Igor Lukšić

Na pitanje kako bi se izjasnio na sjednici Vlade da je trebalo da se glasa o Jokoviću, Lukšić je rekao da bi se lakše izjasnio ukoliko bi afera "Listing" bila rješena.

"Što ni do danas nije slučaj".

Lukšić smatra da neka pitanja treba da budu do kraja razriješena kako bi pomogla institucionalnom sazrijevanju.

On je, upitan da prokomentariše navode premijera Mila Đukanovića da je nezadovoljan rezultatima u oblasti organizovanog kriminala kazao da je uvijek moguće bolje i više uraditi.

"Na bilo kojem planu je moguće više uraditi ali to ne znači da je malo urađeno. Da nije tako, ne bi bilo izvjesno da ćemo postati članica Evropske unije", kazao je Lukšić.

On smatra da je posebna vrijednost integracija to što omogućava izgradnju institucija koje mogu da se nose sa problemima.

Upitan da li je u toku mandata znao za postojanje barskih kriminalnih klanova, Lukšić je odgovorio da je u opisu posla Uprave policije da vodi računa a o onome što mogu biti potencijalne prijetnje bezbjednosti.

On ne smatra da je sistem zakazao i napravio propust kada je u pitanju ubistvo braće Dejana i Ljubomira Gojačanina u Baru.

"Nažalost, nekad nešto mora da se desi kako bi se rezultati za naredni period obezbijedili", naveo je Lukšić.

To je, kazao je on, ogromna tragedija, "i nažalost kao posljedica te tragedije probuđena je svijest građana koji su poručili da ne tolerišu takve događaje".

Galerija

Bonus video: