Đukanović: Mirno spavam i ruke su mi čiste

Navodeći da je pročitao reagovanje Koštunice i, kako ih naziva, njegovih sljedbenika u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da se “očekivano digla kuka i motika po Crnoj Gori”
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 19:08h

Premijer Milo Đukanović kazao je da mu je, po pitanju ubistva glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića, savjest mirna, te da vrlo mirno spava, navodeći da su mu i ruke vrlo čiste, posebno otkad ni u protokolarne svrhe ne mora da se rukuje sa nekadašnjim predsjednikom SRJ Vojislava Koštunice.

Đukanović je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, povodom 100 dana Vlade, rekao da je Jovanovića ubio "onaj kome je najviše koristio dok je bio živ”, aludirajući na Koštunicu, koji je optužbe crnogorskog premijera nazvao “monstruoznim, mračnim i podmuklim”.

Negirajući da je poznavao Jovanovića, Koštunica je Đukanovića pitao da li su njemu ruke čiste, te da li mu je savjest mirna.

“Vrlo mirno spavam, vrlo sam mirne savjesti i ruke su mi vrlo čiste, posebno otkako, ni u protkolarne svrhe, ne moram da je pružim Vojislavu Koštunici”, odgovorio je Đukanović novinarima, nakon premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.

"Ja sam ozbiljan čovjek"

Odgovarajući na pitanje ima li novih saznanja o ubistvu Jovanovića, te da li bi o tome pričao pred istražnim organima, Đukanović je rekao da sve što govori, govori javno, navodeći da je spreman da pruži maksimalan doprinos radu svakog državnog organa.

“Ko god hoće time da se bavi. Pa naravno, ja sam ozbiljan čovjek. Ne mislite valjda da bi se ja služio ovakvim optužbama da bi konstruisao na nečiji račun. Ne. Ja o ovome mislim ono što mislim i spreman sam da svakom državnom organu koji se time bavi ponovim ovo što sam sada kazao. To je više nego dovoljan prilog, kada je u pitanju moja uloga, uloga čovjeka koji, ne samo sa političke uloge mora da se nosi sa iskonstruisanim optužbama, koje, na moju žalost, pogađaju i emocije jedne porodice”, kazao je Đukanović.

Navodeći da je pročitao reagovanje Koštunice i, kako ih naziva, njegovih sljedbenika u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da se “očekivano digla kuka i motika po Crnoj Gori”. Sljedbenici Koštunice, smatra premijer, “i da dalje očigledno očekuju da ih on svojom minornom ulogom na srpskoj političkoj sceni može zaštiti”.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

“Drago mi je da se on prepoznao u onome što sam govorio na konferenciji za štampu. Zajednički možemo zaključiti da je demantovao sve, sem ono što je trebalo. On nije ni pokušao da demantuje da je u ulozi predsjednika SRJ, ne samo naslijedio Slobodana Miloševića, nego po istoj formuli rabio ono što su bezbjednosno-obavještajne strukture Vojske Jugoslavije (VJ). O tome sam govorio kada smo razgovarali u parlamentu, o tome ko bi se morao osjećati odgovornim za ubistvo Duška Jovanovića i to sam ponovio na pres povodom sto dana rada Vlade”, objasnio je Đukanović.

"Zlokobna mašinerija"

On je podsjetio da je list “Dan” tokom bombardovanja besplatno dijeljen u kasarnama VJ “kao izvor patritotskog nadahnuća u Miloševićevom privatnom ratu protiv mneđunarodne zajednice”.

“Da li treba da vas podsjećam da je ‘Dan’ dobio besplatnu štampariju iz saveznih robnih rezervi i besplatno dobijao hartiju za štampanje novine, što nije bilo karakteristično ni za jednu drugu novinu. Zašto nije ‘Pobjeda’, ‘Politika’, ‘Blic’ dijeljen besplatno VJ, nego ‘Dan’”, rekao je Đukanović.

On je pitao i treba li podsjećati na ono što piše u knjizi Vladana Vlajkovića “Vojna tajna”, u kojoj je objavljen stenogram sa sastana kolegijuma načelnika Generalštaba VJ, u kojem načelnik Uprave za moral i informisanje Milan Simić kaže: “Dan je naš bilten”.

Đukanović je, između ostalog, rekao da o karakteru “Dana” definiciju nego dao on, nego oni na koje se taj list “oslanjao, koji su ga formirali i zloupotrebljavali”.

“E ja o tome govorim, kada govorim o odgovornosti Vojislava Koštunice. Ako je Slobodan Milošević, kao njegov prethodnik, tu VJ i njene bezbjednosno-obavještajne strukture zloupotrebvljavao, da u sprezi sa kriminalcima koristi vojne helikoptere, uniforme i da šalje ljude da ubiju Vuka Draškovića u Budvi, ako je Koštunica sve to naslijedio i kasnije kroz akciju ‘Sablja’, saznajemo da su se u kabinetu Ace Tomića nadahnjivali pripadnici Zemunskog klana prije nego što su ubili Zorana Đnđića. Treba li tu još nešto dokazivati ili je tu stvar jasna i očigledna? Zašto o njoj neće da se priča, ne znam”, rekao je Đukanović.

Tu mašineriju premijer je nazvao zlokobnom, koja je pod patronatom Miloševića, a kasnije njegovog nasljednika, zloupotrebljavana protiv Crne Gore.

“Dio te mašinerije je Miodrag Lekić. Nema potrebe da podsjećamo da je četvorka išla u Vašington koristeći usluge Koštuničine ambasade u Vašingtonu i sa plaćenim troškovima beogradskog režima Koštunice. Nije išla u Vašington i pričala po Podgorici i Beogradu protiv nezavisnosti Crne Gore, zato što ih je na to inspirisao neko drugi, nego su vođeni vlastitim političkim stavom, a potpomognuti ovim centrima moći iz Beograda. Sve je Koštuinica demantovao sem ovo, a ovo je sve”, poručio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: