Vlada formira novu Komisiju za razgraničenje Prevlake

"Ne isključujem mogućnost arbitraže ukoliko ne uspijemo da se dogovorimo bilateralnim sporazumom", rekao je Lukšić
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 16:00h

Crnogorska Vlada će formirati novu Komisiju za razgraničenje poluostrva Prevlaka, kazao je šef diplomatije Igor Lukšić, navodeći da očekuje da će zvanični Zagreb i Podgorica taj problem riješiti bilateralno, a ne međunarodnom arbitražom.

Lukšić je rekao da su pregovori sa Hrvatskom u razvojnoj fazi, nakon što je njihov početak okončan prihvatanjem protokola o privremenom režimu granice.

"Vlada će na sjutrašnjoj sjednici donijeti odluku o formiranju Komisije za razgraničenje koju će voditi šef diplomatije i koja će imati za cilj da konačno riješi pitanje Prevlake", rekao je Lukšić odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini.

Poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović pitao je Lukšića u kojoj su fazi pregovori sa Hrvatskom o Prevlaci, ocjenjujući da se taj problem konstantno "gura pod tepih".

"Vlada će zadužiti Komisiju za razgraničenju da intenzivira aktivnosti kako bi se došlo do rješenja, koja će redovno obavještavati Skupštinu o njenom radu", naveo je Lukšić

"Ne isključujem mogućnost arbitraže ukoliko ne uspijemo da se dogovorimo bilateralnim sporazumom", precizirao je on.

Lukšić je saopštio da će u novoj Komisiji za razgraničenje, pored članova iz njegovog resora biti predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za nekretnine i domaći eksperti iz međunarodnog prava.

On je kazao da je Vlada razmatrala izvještaja prethodne Komisije.

"Na osnovu tih dokumenata je konstatovano da nijedna strana nije definisala predmet spora i da ranije sporazum o privremenom režimu granice i dalje važi", rekao je Lukšić.

On je podsjetio da će nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) ta država treba da uskladi svoje granice sa Šengenskim režimom.

"Vlada će zadužiti Komisiju za razgraničenju da intenzivira aktivnosti kako bi se došlo do rješenja, koja će redovno obavještavati Skupštinu o njenom radu", naveo je Lukšić.

Labudović smatra da se formiranjem novog tijela čitav proces vraća na početak.

"Prethodna Komisija je deset godina nešto navodno radila a sad se pravi nova za jedno od najvažnijih pitanja u Crnoj Gori. Činjenica da se 11 godina nakon privremenog režima granice, stvar vraća na početak je katastrofalna", kazao je on.

Lalošević: Bez stavove Skupštine ne može se donijeti nijedna odluka

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević pitao je Lukšića u kojoj je fazi rad Međudržavne Komisije Crne Gore i Hrvatske o Prevlaci.

SNP, kako je kazao, smatra da se to pitanje mora na principijelan način riješiti kako bi se zaštitio vitalni interes države utvrđivanjem granice na moru i kopnu.

"Bez stavove Skupštine ne može se donijeti nijedna odluka u vezi Prevlake", rekao je Lalošević.

Lukšić je kazao da je problem u radu Međudržavne komisije drugačije doživljavanje tog problema.

"Hrvatska misli da je problem granice samo na moru, a Crna Gora smatra da je to pitanje diskutabilno i na kopnu", rekao je on.

Lukšić je podsjetio da će skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike u petak održati njegovo kontrolno saslušanje o pitanju Prevlake, ali da će ta sjednica biti zatvorena za javnost zbog tajnosti podataka.

Pavlović: Zatvorenom sjednicom se obesmišljava važna tema za javost

Poslanik Fronta Koča Pavlović ocijenio da se zatvorenom sjednicom obesmišljava važna tema za javost.

"Dobio sam materijal za to saslušanje od Ministarstva vanjskih poslova, koji je u većem dijelu označen stepenom tajnosti, a sve iz tog dokumenta Lukšić je danas već rekao, čime se obesmišljava priča o tako važnoj temi", rekao je Pavlović.

Lukšić je kazao da Pavlović nije pažljivo čitao taj dokument, navodeći da bi zbog osjetiljivosti teme tražio sjednicu zatvorenu za javnost.

"Prije svega jer ćemo razgovarati o budućim pozicijama Crne Gore, a otvorena sjednica bi bila opasna zbog toga što bi Hrvatska unaprijed znala naše stavove", zaključio je Lukšić.

Galerija

Bonus video: