CKM pozvala da se glasački listići štampaju na crnogorskom jeziku

"Država mora da pojača aktivnosti na afirmaciji crnogorskog jezika, i da bude rigoroznija prema onima koji ga osporavaju"
27 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 14:21h

Crnogorska kulturna mreža pozvala se danas Državnu izbornu komisiju da se glasački listići za predstojeće predsjedničke izbore štampaju na crnogorskom jeziku uz korišćenje slova Ś.

Iz NVO su saopštili da se iz kampanje dvojice kandidata za predsjednika Crne Gore može uviđeti da se nijedan od njih ne služi crnogorskim jezikom, "a pretenduju da budu na čelu Crne Gore, što je u svijetu do sada nezabiljezena praksa".

"Na žalost svih naš koji se izjašnjavamo kao Crnogorci i govorimo crnogorskim jezikom, politički kompromisi koji su pravljeni zarad partijskih interesa su doveli do toga da danas crnogorski jezik služi za isprdavanje onima koji njime ne govore", piše u saopštenju CKM-a.

Navodi se i da je nerealno da se RTCG i dnevni list Pobjeda koji se finasiraju od novca građana poreskih obaveznika u svojim emisijama i izvještajima ne služe crnogorskim jezikom.

"Država mora da pojača aktivnosti na afirmaciji crnogorskog jezika, i da bude rigoroznija prema onima koji ga osporavaju, a naročito prema nastavnicima i profesorima u školama koji ga ne implementiraju učenicima kako je to planom i programom predviđeno", saopšteno je.

Bonus video: