Krivokapić ne bi da pominje "Snimak"

Bulatović prozvao predsjednika Skupštine da pokušava da simulira parlamentarno saslušanje
4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2013. 19:30h

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović optužio je predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića i vladajuću koaliciju da pokušavaju da simuliraju kontrolno saslušanje o aferi “Snimak”, kako bi zadovoljili formu prema Evropskoj komisiji (EK).

Nakon što mu je poslat zaključak sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine u kome se traži da se na zajedničkoj sjednici odbora za antikorupciju i politički sistem obavi kontrolno saslušanje o “korišćenju državnih resursa u izbornoj kampanji”, Bulatović je poručio da će sjednicu zakazati tek kada Krivokapić precizira o čemu treba razgovarati i koga pozvati na saslušanje.

Bulatović smatra da je u zaključcima Kolegijuma, koji su poslati njemu i predsjedniku odbora za politički sistem Rifatu Rastoderu, namjerno izbjegnuto pominjanje afere “Snimak”.

U pismu se precizira da se kolegijum ne poziva na član 63 poslovnika, prema kojem predsjednik odbora saziva sjednicu samo na zahtjev predsjednika parlamenta ili trećine članova odbora

“Namjeru parlamentarne većine svjedoči uopštena tema koja se pominje u zahtjevu kolegijuma i izostajanje zahtjeva koga treba saslušati na odborima. U razgovoru koji sam imao sa predstavnikom Evropske komisije poručeno mi je da Brisel želi da se ovo pitanje razriješi i sagleda da li je riječ o elementima moguće političke korupcije u vrlo konkretnoj aferi koju kolegijum ne pominje”, kazao je Bulatović.

Kolegijum je na jučerašnjoj sjednici odlučio da se kontrolno saslušanje obavi na zajedničkoj sjednici dva odbora, i pozvao predsjednike da zakažu sjednicu što prije.

Bulatović smatra da je kolegijum prekršio poslovnik, jer je zahtjev za zakazivanje sjednica poslao generalni sekretar parlamenta Damir Davidović, iako je to obaveza Krivokapića.

U pismu predsjedniku parlamenta, u koje su “Vijesti” imale uvid, poslanik DF je poručio da će sjednicu zakazati tek nakon preciziranja razloga za kontrolno saslušanje.

“Molim Vas da mi pored uopšteno definisane teme za kontrolno saslušanje, precizirate da li se radi o tzv. aferi “Snimak”, povodom koje sam na njegov zahtjev 12. marta razgovarao sa šefom odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u generalnom direktoratu EK Dirkom Langeom, kao i da mi definišete koja sve lica da predložim odboru da pozovemo na sjednicu”, navodi se u Bulatovićevom pismu.

U pismu se precizira da se kolegijum ne poziva na član 63 poslovnika, prema kojem predsjednik odbora saziva sjednicu samo na zahtjev predsjednika parlamenta ili trećine članova odbora. Prema tom članu poslovnika obaveza predsjednika parlamenta je da navode pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice odbora.

“Vlast će ovog puta morati da sama predloži i konkretnu temu i koga treba saslušati. To će sagledati posmatrači EK ovdje ali i u Briselu”, upozorio je Bulatović.

Bonus video: