Vujanović očekuje da ga podrže i građani koji se izjašnjavaju kao Srbi

Uvijek se, kako je dodao, zalagao da Crna Gora ima otvorene i prijateljske odnose sa svim susjedima, a posebno sa Srbijom
0 komentar(a)
Filip Vujanović Bar, Foto: Anto Baković
Filip Vujanović Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.03.2013. 18:01h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović kazao je da na izborima očekuje podršku birača Socijaldemokratske partije (SDP), kao i građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Vujanović je u intervjuu Radiju Andrijevica kazao je da će i naredni mandat posvetiti boljem kvalitetu života građana Crne Gore, dobrim odnosima sa susjedima i ubrzanju evropskih i evroatlanskih integracija.

On je saopštio da je zadovoljan svojom dosadašnjom izbornom kampanjom, jer je u svim opštinama koje je do sada posjetio naišao na visoko razumijevanje onoga što su efekti njegove dosadašnje politike i njene projekcije u narednom periodu.

Vujanović je ukazao da je vodio državnu politiku koja je bila u interesu svih građana Crne Gore, dodajući da je dobio podršku svih partija manjinskih naroda.

„Podržale su me albanske nacionalne partije, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, a dobio sam podršku i od Liberalne partije. Uvijek sam se ponašao kao predsjednik svih građana. Jesam Crnogorac i ponosan sam na to, ali su sve manjine u mojoj politici prepoznale i njihov interes“, istakao je on, dodajući da očekuje i podršku birača SDP-a.

Vujanović je saopštio da se za Crnu Goru zalagao svom energijom, snagom i maksimalnom emocijom.

„Zajedno sam sa Milom Đukanovićem, potpisnik Beogradskog sporazuma. Raspisao sam referendum, učestvovao u referendumskoj kampanji i lobirao za samostalnost Crne Gore“, rekao je on.

Uvijek se, kako je dodao, zalagao da Crna Gora ima otvorene i prijateljske odnose sa svim susjedima, a posebno sa Srbijom.

„Bezbroj puta sam rekao da nema prave Crne Gore i nema prave Srbije, ako u Crnoj Gori ima antisrpstva, a u Srbiji anticrnogorstva. Mi treba da smo bliski i ostvarujemo ono što je interes dvije države i njihovih građana“, kazao je Vujanović.

On je rekao da očekuje da ga podrže i građani Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

„Smatram da Srbi u Crnoj Gori imaju dosta razloga da glasaju za mene. Promovisao sam dobre, otvorene i srdačne odnose sa Srbijom i da imamo partnerske i bratske odnose, na bazi vječnog poštovanja dvije nezavisne države i dva bliska naroda“, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je ima dobru komunikaciju sa prethodnim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, kao i da je bio jedini predsjednik iz regiona koji je otišao na inauguraciju Tomislava Nikolića.

On je poručio da su svi građani Crne Gore jednaki, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost

Vujanović je, kako je kazao, smatrao da treba da ode na inauguraciju i da „pruži ruku u funkciji dobrih i partnerskih odnosa Crne Gore“. „Mi želimo da budemo dvije bliske države i dva bratska naroda, koji će sarađivati u svim stvarima od obostranog interesa“.

„Mislim da će oni koji se osjećaju Srbima u Crnoj Gori, ukoliko žele takve jasne odnose sa Srbijom, glasaće za mene. Ne vidim ni jedan razlog da ne dobijem mnogo veću podršku Srba nego što sam imao prošli put“, saopštio je Vujanović.

Govoreći o protivkandidatu Miodragu Lekiću, Vujanović je podsjetio da se znaju dugo godina.

„Sa Lekićem imao sam i imam odličnu građansku relaciju. Nikada neću saopštiti bilo šta što bi u personalnoj ravni poremetilo naš odnos“, kazao je Vujanović.

On je dodao da je Lekić donedavno veoma cijenio njegovu državnu politiku.

Prema riječima Vujanovića, Lekić nikada nije saopštio negativan odnos prema toj politici, „a kada je prihvatio da bude predsjednički kandidat onda je počeo da negativno ocjenjuje neke moje aktivnosti na mjestu predsjednika države“.

„Tek kada je postao kandidat i ušao u kampanju, prvi put je počeo da u personalnoj ravni upućuje nešto što je negativna ocjena. Ja o njemu neću na taj način govoriti i ja to njemu opraštam. Neka mu je prosta svaka uvreda upućena meni“, naveo je Vujanović.

Vujanović je, upitan kako gleda na aferu Snimak, kazao da to pitanje ima dvije komponente – političku i pravnu

On je ocijenio da Lekić sada vodi negativnu kampanju, ističući da će novi predsjednički mandat u dobrom dijelu posvetiti maksimalnom ubrzanju evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

Vujanović je, upitan kako gleda na aferu Snimak, kazao da to pitanje ima dvije komponente – političku i pravnu.

„Politički to pitanje treba da se analizira i procijeni unutar parlamenta, koji u okviru nadležnog odbora ima kapaciteta za to. Neka se politički, ali i pravno sagleda sve. Neka se vidi da li je bilo ko, bilo gdje i bilo kada, na temelju kršenja procedure, privilegovao bilo koga prilikom zapošljavanja ili u vezi biračkog spiska“, saopštio je Vujanović.

On je poručio da su svi građani Crne Gore jednaki, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost.

„Niko ne smije biti privilegovan, niti diskriminisan prilikom zapošljavanja zbog nacionalne, vjerske ili političke pripadnosti. Treba provjeriti da li je bilo ko, po bilo kom osnovu pravio bilo kakvu zloupotrebu ili diskriminaciju i to treba pravno dokazati“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, mora se poštovati princip jednakosti građana i pravne države.

„Ako je bilo zloupotreba to se mora utvrditi kroz pravne procedure. Postoje nadležni državni organi koji to treba da na kvalitetan način ispitaju“, naveo je Vujanović.

Bonus video: