Briselski forum: Rezerve prema proširenju EU

Polenc nije problematizovao put Crne Gore, ali je usput rekao da se Srbija ne mora nadati članstvu ako prethodno ne prizna Kosovo
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 21:26h

Sa visoke adrese Bundesetaga danas se čulo dosta rezervi prema proširenju Evoropske unije i to na Briselskom forumu kojem je prisustvovao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Na panelu “Budućnost evroatlantskih integracija”, predsjednik Spoljnopolitičkog komiteta Bundestaga, Rupreht Polenc rekao je da se ne razmišlja o proširenju Unije sve dok se politički ne konsolidiše evrozona.

Polenc nije problematizovao put Crne Gore, ali je usput rekao da se Srbija ne mora nadati članstvu ako prethodno ne prizna Kosovo.

“Mnogo se toga pozitivnog dogodilo od perioda kad smo imali Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, i kad smo rekli balkanskim državama da ako se pomire sa susjedima i sprovedu reforme, da se mogu nadati članstvu. Neki su to, kao Hrvatska, ispunili. Ali, budimo otvoreni, nama nije prioritet da nastavimo proširenje. Ne sada”, rekao je Polenc.

"Nama je sada prioritet da vidimo šta će da bude sa eurom, da vidimo kako da se dalje odnosimo prema krizi duga. To je naš problem. Ako propadne zajednička valuta, dezintegracija neće da stane na evrozoni, nego će da zahvati sve ostale aspekte, ekonomske i institucionalne”.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetio sagovornike na dinamiku sprovođenja reformi neophodnih za punu integraciju Crne Gore u EU i NATO, ukazujući na punu posvećenost Vlade tom procesu.

Visoki zvaničnici dali su punu podršku daljem procesu integracija Crne Gore i iskazali zadovoljstvo ostvarenim napretkom u svim oblastima.

"Ukoliko postoji ijedna zemlja koja ima jasnu perspektivu članstva, to je Crna Gora", naglasio je predstavnik Sjevernoatlantskog savjeta iz Rumunije.

Galerija

Bonus video: