Lekić: Građani da nađu hrabrost da pruže otpor

Lekić je kazao da se dugo pitao jesu li organizovani kriminal i korupcija u Crnoj Gori samo „povišena temperatura u zdravom organizmu ili opšta bolest“, ali da je odgovor dala EU
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 08:53h

To što se u kratkom vremenu šverceri pretvaraju u elitu i državnike dovoljan je razlog za pobunu, pa bi građani trebalo da pronađu hrabrosti kako bi pružili otpor svemu što se danas dešava u Crnoj Gori, poručio je kandidat za predsjednika na izborima 7. aprila Miodrag Lekić.

Govoreći o aferi Snimak, Lekić je sinoć na tribini „Angažovana misao, angažovano djelovanje i otpor“, u organizaciji Građanskog kluba, ocijenio da se nakon svega pita da li izbori u Crnoj Gori uopšte imaju smisla.

„Bojkot jeste legitiman, moguće je da bi on skrenuo pažnju, ali vrlo malo. Na zapadu gotovo da i ne postoji tema bojkota, a smatra se i da se promjene uvijek dešavaju na izborima. Glasački listić na izborima je u rukama građanina“, rekao je Lekić.

On je podsjetio da nijedna afera koja se dogodila u Crnoj Gori nije imala svoj ishod, pa će tako, kako je rekao, iskoristiti priliku da na predizbornoj tribini upita građane Ulcinja, čiji su predstavnici manjinskih partija dali podršku Vladi, šta se desilo sa čuvenim „Orlovim letom“.

Lekić je kazao i da se dugo pitao jesu li organizovani kriminal i korupcija u Crnoj Gori samo „povišena temperatura u zdravom organizmu ili opšta bolest“, ali da je odgovor dala Evropa koja našoj zemlji spočitava da su te pošasti osnovne pojave crnogorskog društva.

„Optužuju me u protivničkom taboru da ću ja Crnoj Gori donijeti nestabilnost. Jeste, donijeću nestabilnost korupcionaškoj stvarnosti, a ne ovoj zemlji“, rekao je Lekić, poručujući da želi da demistifikuje visoka državna mjesta u cilju opšteg dobra, kao i da bi kao predsjednik sarađivao i sa onima sa kojima “građanski” ne bi ni ruku pružio.

On je podsjetio i na posljednju pobunu koja se desila u Italiji nakon parlamentarnih izbora, kada je komičar Bepe Grilo ostvario dobar izborni rezultat, zbog čega će izbori najvjerovatnije biti ponovljeni.

„Ali on tako daje šansu političarima da se uozbilje. Ja sam za institucionalnu pobunu i u Crnoj Gori“, naglasio je Lekić.

Komentarišući kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Milorad Simunović rekao je da se predsjednik u tehničkom mandatu zaista dobro reklamira na slici na kojoj piše da je pristupačan.

„Zaista jeste, ja sam se rukovao sa njim na jednoj izložbi i zaista je ljubazan i pristupačan“, rekao je Simunović ukazujući na džemper u kojem se Vujanović slikao, a koji, kako je rekao, asocira na doba džemperaša.

Izvršni direktor Monitora Milka Tadić -Mijović kazala je da je većina prisutnih na tribini u stanju pobune godinama ili decenijama, ali da je ključno pitanje ipak pobuna koja može dovesti do promjena u Crnoj Gori.

Ona se zapitala i da li predsjednički izbori mogu dovesti do promjena, te da li je tako nešto moguće pored mašinerije od partije kakva je DPS.

Novović: DPS glavni tumor Crne Gore

Jedan od vođa studentskih protesta 2012. godine Aleksandar Novović nazvao je DPS glavnim tumorom Crne Gore, smatrajući da je demokratija u našoj zemlji nedonošče tranzicije.

„To je beskrajni krug u kojem se vrtimo, amortizuje se energija građana“, rekao je Novović, navodeći da mu konvencije DPS-a liče na pornografiju i pedofiliju. On je istakao da bi se rušenjem DPS-a otkrio pravi imperativ Crne Gore, odnosno obnova sistema vrijednosti.

Domaći pisci čereče političare iz regiona

Književnik Balša Brković poručio je da bi promjena koja bi se desila u Crnoj Gori, u slučaju pobjede Lekića na izborima, bila korak ka ozdravljenju crnogorskog društva.

On se osvrnuo na domaće pisce koji kritikuju političare iz regiona, ne obazirući se na stanje u našem društvu, umjesto da, kako je istakao, „čereče političare“ nalik piscima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. On smatra i da je zapanjujuće što „mladi studenti u Crnoj Gori izgledaju kao mladi depeesovci“.

Galerija

Bonus video: