Zakon promijenjen, šef i dalje iz ANB

Odbor za bezbjednost raspravlja u ponedjeljak o predlogu da Poleksić bude šef vojno-obavještajne službe
371 pregleda 2 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Milica Pejanović Đurišić, Boro Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2013. 18:46h

Parlamentarni Odbor za odbranu i bezbjednost raspravljaće u ponedjeljak o predlogu ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić da Vlada postavi Gorana Poleksića za načelnika Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane.

Poleksić je stigao u Ministarstvo odbrane (MO) 2011. godine iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i to nakon što je na insistiranje Socijaldemokratske partije (SDP) ukinuta vojno-obavještajna služba u tom ministarstvu i ti poslovi predati u nadležnost ANB-a.

Zakon o odbrani kasnije je ponovo izmijenjen, i to na insistiranje NATO partnera, prije svega Sjedinjenih Država, da bi se obavještajni poslovi opet vratili pod okrilje MO.

Sada ispada da je zakon promijenjen, ali da će makar prvi čovjek vojno-obavještajne službe biti čovjek koji je praktično donedavno bio službenik ANB.

Upravo je Poleksić bio na čelu grupe obavještajaca iz ANB koji su 2011. zaposleni u Ministarstvu odbrane na osnovu posebnog sporazuma o saradnji te dvije institucije.

Svi oni su angažovani na "prikupljanju vojno-obavještajnih podataka od značaja za vojsku", bez ikakvog prethodnog iskustva u odbrambenim i vojnim pitanjima.

Poleksić je od 1998. godine radio u Službi državne bezbjednosti, koja je kasnije preimenovana u ANB.

Predlogom za Poleksića ispada da je Zakon o odbrani promijenjen kako bi vojno obavještajna služba bila vraćana pod okrilje MO, što je bio zahtjev NATO partnera, ali da će opet prvi čovjek te službe biti doskorašnji službenik ANB

Imenovanje Poleksića na novu dužnost u Ministarstvu odbrane, kako su "Vijesti" pisale 2011. godine, učinjeno je uz amin nekadašnjeg šefa ANB-a Duška Markovića.

Predlogom da se za šefa vojne službe imenuje Poleksić samo se nastavlja višegodišnja praksa po kojoj se na te dužnosti u sistem odbrane dovode obavještajci iz ANB-a sa dugogodišnjim stažom u prikupljanju tajnih podataka u toj agenciji, iako se sada mora uzeti u obzir i činjenica da on ima nešto veće iskustvo na tim poslovima.

I kada je prvi put formirana služba u Ministarstvu odbrane 2007. godine, iz ANB-a je na njeno čelo doveden kontroverzni Božidar Lakić, a sa njim i dva operativca bivše državne bezbjednosti Veselin Mazić i Predrag Abramović.

Crnogorska Vlada je nakon posljednjih zakonskih izmjena usvojila Izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MO kojim je definisana unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta u Odjeljenju za vojno -bavještajne i bezbjednosne poslove.

Na taj način je formirano Odjeljenje za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove.

Sačinjeni su podzakonski akti iz nadležnosti MO i bezbjednosno-tehnički i građevinsko-tehnički elaborat neophodan za adaptaciju prostora u zgradi Ministarstva u kojem će biti smješteno Odjeljenje, u skladu sa NATO standardima.

Saopšteno je da su izabrani ljudi za određeni broj mjesta u novoformiranom Odjeljenju i izvršene bezbjednosne provjere u skladu sa zakonskom procedurom.

Ministarstvu odbrane je nuđena pomoć iz Pentagona da se po NATO standardima kadrovski i tehnički organizuje služba, čije su nadležnosti zakonom ograničene na prikupljanje tajnih podataka samo za potrebe vojske.

Prema Zakonu o odbrani, načelnik Odjeljenja za vojno- obavještajne i bezbjednosne poslove postavlja Vlada, na predlog ministra, uz pribavljeno mišljenje nadležnog radnog tijela Skupštine.

Bonus video: