Gjenero: Iz EK u Hrvatsku nisu dolazili zbog afera

"Dok crnogorska politička elita ne stekne povjerenje evropskih institucija, nakon svake afere u procesu pregovora zvaničnici iz Brisela će posjećivati Crnu Goru"
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2013. 21:09h

Zvaničnici Evropske komisije (EK) nijesu dolazili u Hrvatsku tokom pregovora te države sa Evropskom unijom kako bi prenosili pravno-političke poruke u slučaju neke afere.

Zbog toga je moguće da posjeta šefa odjeljanja za Crnu Goru u Direktoratu za proširenje Dirka Langea povodom afere "Snimak" predstavlja novi pristup EU i EK pregovorima sa državom kandidatkinjom.

Zvaničnici iz Brisela i EU u slučaju sporova koje su potresale Hrvatsku, naročito pri kraju pregovora, ponašali su se upravo suprotno posljednjem slučaju u Crnoj Gori i postavljali se kao da ne znaju za te afere.

"Posljedica afera nije bila dolaženje u Zagreb. Upravo suprotno, bila je prekid komunikacije sa hrvatskih državnicima. Prva koja je zatvorila Sanaderu svoja vrata je bila njemačka kancelarka Angela Merkel i ona je jedna od najzaslužnijih za to što se on povukao i što je pokrenut proces deblokiranja pregovora", kazao je za "Vijesti" hrvatski politikolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero.

On je naveo da je do dolaska zvaničnika EK u Crnu Goru došlo i zbog toga što se ulaskom u institucionalni dijalog sa EU Crna Gora odrekla dijela svog suvereniteta i najavila spremnost da dio suvereniteta prenese na evropske institucije.

"Crna Gora kada je počela pregovore sa EU mora zaboraviti na ono kako je do sada poimala nacionalni suverenitet. Onog klasičnog suvereniteta u smislu nemiješanja u unutrašnje poslove i čekanje da se političke afere razriješe isključivo djelovanje domaćih političkih faktora su ulaskom u pregovore sa EU postali dio prošlosti", rekao je Gjenaro.

Prema njegovoj ocjeni, dok crnogorska politička elita ne stekne povjerenje evropskih institucija, nakon svake afere u procesu pregovora zvaničnici iz Brisela će posjećivati Crnu Goru.

"Onog momenta kad u Briselu zavlada mišljenje da Crna Gora može rješavati svoje afere bez spoljne pomoći, niko se više neće na taj način uplitati, ali će nastaviti da posmatra procese", kazao je nekadašnji predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Gjenero je naglasio da ne treba zaboraviti da "Crna Gora ne bi otvorila pregovore da nije bilo takvog tipa spoljnjeg miješanja. Tada je to uradio njemački šef diplomatije Gvido Vestervele koji je pomogao da se uspostavi konsenzus među partijama i da se stvori politička većina za promjenu izbornog sistema koja je vodila ka otvaranju pregovora."

Ta pomoć iz Brisela, doda je sagovornik "Vijesti", dolazi ne zato što on nastoji da paternalizuje Crnu Goru ili što joj mimo njene volje nastoji nametnuti kontrolu, nego zbog toga što u EK smatraju da na taj način treba pomoći crnogorskoj političkoj klasi da rješi ove probleme.

Bonus video: