I Zećani će tražiti samostalnost

Kako bi i u Zeti, kao u Tuzima, u septembru bio raspisan konsultativni referendum Knežević je, kako je kazao, bio spreman da izradu Elaborata plati iz svog džepa
88 pregleda 11 komentar(a)
Dušan Radonjić, Foto: Luka Zeković
Dušan Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2013. 15:31h

Predsjednik gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić kazao je da će u narednom periodu nadležnima uputiti inicijativu za osnivanje samostalne opštine Zeta.

On je na sjednici Skupštine GO Golubovci, odgovarajući na pozive odbornika DF-a Milana Kneževića, upućenim odbornicima DPS-SDP, da zajedno urade Eleborat opravdanosti za samostalnu opštinu, ocijenio da pozicija i opozicija ne mogu zajedno raditi na pokretanju inicijative, jer za to nemaju iste motive.

Kako bi i u Zeti, kao u Tuzima, u septembru bio raspisan konsultativni referendum Knežević je, kako je kazao, bio spreman da izradu Elaborata plati iz svog džepa, kako ne bi bilo priče da za tu namjenu nijesu planirana sredstva iz budžeta.

„Ako ste vi iz SDP-a za to, a DPS protiv, ucijenite ih i napustite ovu fiktivnu parlamentarnu većinu. Zašto da je održavate zbog tri mjesta čistačice i dva kafe-kuvarice dok područja od Gusinja, Petnjice i Malesije dobijaju status samostalnih opština, a mi koji smo bili temelji crnogorske državnosti i duhovnosti, ne možemo ni gradsku opštinu da dobijemo“, istakao je Knežević.

Radonjić je kazao da vladajuća koalicija ovo pitanje stavlja isključivo na ekonomsku ravan, a da ga opozicija politizuje „zarad političkih interesa“.

„Ne želimo opštinu radi političkih manipulacija, već da kroz taj projekat svaki građanin Zete osjeti boljitak“, uvjeravao je Radonjić.

Odbornik PzP Aleksandar Kojičić smatra da Zeta ima bolje uslove za samostalnost od Tuzi i drugih kandidata za nezavisne opštine

Knežević je ocijenio da je Elaborat, koji postoji od 1996.godine, stariji od političkih interesa pozicije i opozicije i da samo treba da se doradi.

„Poruka koju ste poslali da ne želite da sarađujete sa opozicijom oko samostalne opštine je jasna poruka da niste predsjednik svih građana Zete, već samo jednog dijela. Vidite kako DPS sarađuje u Malesiji, Petnjici, gdje god su vitalni interesi“, kazao je Knežević.

Radonjić je istakao da nakon donošenja odluke o referendumu tek počinje put ka održivoj samostalnosti, jer je potrebno minimum četiri do pet godina za transformaciju gradske u punopravnu opštinu.

Knežević je prozvao dobornika SDP-a Nebojšu Matovića, koji se više puta izjašnjavao da bi podržao samostalnu opštinu, da će „ukoliko ne napusti koaliciju sa DPS-om, biti saučesnik u uništavanju Zete“.

Matović je odgovorio da je za samostalnost, ali da ne vidi razlog da Elaborat plaća bilo ko iz pozicije ili opozicije, jer će kada za to dođe vrijeme to platiti nadležne institucije. On smatra da bi se inicijativom o samostalnosti Zete trebalo pozabaviti krajem godine, kada se usvaja budžet.

Odbornik NOVE Miroslav Brajović smatra da bi zetski odbornici trebalo da se ugledaju na kolege iz GO Tuzi.

„Zar ne bi trebalo da nas je pomalo stid od građana kada se vidi šta se radi u GO Tuzi, kako ti odbornici „kidišu“ i hoće samostalnu opštinu, a svi znaju da uslova imaju manje od nas. Mi čekamo da to prvo Tuzi završe, pa onda vlast neće imati kud nego da i Zeti da opštinu“, kazao je Brajović.

Odbornik PzP Aleksandar Kojičić smatra da Zeta ima bolje uslove za samostalnost od Tuzi i drugih kandidata za nezavisne opštine.

„Imate li ikakvu namjeru time da se bavite ili ćete pred izbornu promociju to tek pomenuti. Inicijativu može podnijeti i predsjednik GO. Šta vas sprečava u tome“, kazao je Kojičić Radonjiću.

Vladajuća većina je usvojila predloge Programa rada Skupštine i razvoja GO za 2013.godinu, kao i Izvještaj o rješavanju upravnih stvari za prošlu godinu.

Stijepovića i Radonjića zove na tv duel

Nakon što je predsjednik Skupštine opomenuo Kneževića da više ne spominje ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića, jer nije u sali, on je pozvao Stijepovića i Radonjića da se suoče u tv duelu kako bi popričali o problemima u Zeti.

„Ako neće, pozovite ga neka dođe na narednu sjednicu. Kao što se nisam libio da mu u Skupštini kažem o svemu što je uradio za Zetu, a nije uradio ništa, šaljem mu poruku da se suočimo ako ima političke petlje. Niko mu nije branio da dođe svih ovih godina, kao što ne brani ni Miomiru Mugoši“, kazao je Knežević. Prije poziva na duel, Stijepovića je pozvao da podnese ostavku, jer tri godine probija rok o izgradnji vrtića u Zeti.

Bonus video: