DPS uzvratio udarac Pozitivnoj: Vratili dio glasača

Rezultati lokalnih izbora u Nikšiću dokaz da je stranka Darka Pajovića na oktobarskim izborima ušla u biračko tijelo vladajuće koalicije
94 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 12:19h

Rezultati lokalnih izbora u Nikšiću najbolja su potvrda da je Pozitivna Crna Gora na oktobarskim izborima uspjela da uđe u biračko tijelo vladajuće koalicije, ali i da je na ponovljenom glasanju DPS i SDP vratio dio tih birača.

Sa druge strane subotnji izbori su pokazali da je nastavljen trend pada podrške Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), iako stranka Srđana Milića ničim nije doprinijela propasti pregovora o formiranju vlasti u Nikšiću nakon oktobarskih izbora, zbog čega je bilo za očekivati da će, u najmanju ruku, ponoviti rezultat.

Birači SNP su izgleda dijelom apstinirali, dok se manji dio prelio u Demokratski front.

Manji dio ostao kući

Iako je neuspjeh u gradu pod Trebjesom šamar cjelokupnoj opoziciji, sudeći prema brojkama, stranci Darka Pajovića pripala je uloga najvećeg gubitnika.

U Pozitivnoj tvrde da su tokom kampanje bili glavna meta Đukanovićeve koalicije, ali i kolega iz opozicije

Na izborima 9. marta Pozitivnu je zaokružilo oko 2. 600 Nikšićana, zbog čega je pala sa pet na dva odbornika u lokalnom parlamentu.

Iako u Pozitivnoj tvrde da je taj pad posljedica izbornih mahinacija vlasti, brojke pokazuju da je značajan dio njihovih birača vraćen u okrilje vladajuće koalicije.

DPS-SDP-LP koalicija je na subotnjim izborima osvojila 20.370 glasova, što je za oko 130 glasova lošije od rezulata na parlamentranim izborima, ali i za oko 1.600 više od skora koji su zabilježili na lokalnim izborima.

Dio te razlika od 1.600 birača se može naći jedino među onim biračima koji su u oktobru na lokalnom nivou zaokružili Pozitivnu, dok su na državnom podržali DPS.

Ivan Radojičić

Oni su se sada izgleda vratili ranijoj stranici pod pritiskom žestoke javne i terenske kampanje DPS protiv "pozitivaca" koji su prvi put na terenu osjetili kako izgleda kada vladajuća partija i koalicija, sve svoje poluge moći, usredsredoči na jedan grad.

U Pozitivnoj tvrde da su tokom kampanje bili glavna meta Đukanovićeve koalicije, ali i kolega iz opozicije.

SNP u Nikšiću ostao kraći za oko 800 glasova od kojih je, sudeći prema rastu podrške Demokratskog fronta na lokalnom nivou, oko 200 prešlo u taj politički savez

Iako Radojičić tvrdi da su njihovi birači bili pod velikim pritiskom aktivista vladajuće koalicije, malo je vjerovatno da su za pad podrške krive samo Đukanovićeve instrukcije stranačkim aktivistima da se Pozitivna predstavlja kao crnogorska kako bi prevarila birače vlasti.

Dio birača je u apstinente vjerovatno natjerala i činjenica da je u Pozitivnoj lociran glavni krivac za propast pregovora za formiranje nikšićke vlasti. Izlaznost na izborima u subotu u odnosu na one iz oktobra manja je za oko pet odsto.

Nekoliko pitanja za vrh SNP

Mada su nakon oktobarskih izbora pokazali kao stranka sa kojom je najlakše postići dogovor, SNP-u to nije pomoglo da sačuvaju podršku birača u Nikšiću.

Nosilac liste SNP-a Dragutin-Bata Raičević smatra da je još rano za izborne analize

Na drugoj strani značajan dio birača te stranke je odlučio da ne izađe na biračka mjesta.

Pitanja kojima će sljedećih dana morati da se bavi rukovodstvo SNP su da li razlog ovakvog rezultata treba tražiti u činjenici da su ustali na himnu, da li birači po automazimu prilaze Frontu jer su podržali Lekića na predsjednilčkim izborima, da li su njihovi aktivisti dobro radili posao na terenu...

Nosilac liste SNP-a Dragutin-Bata Raičević smatra da je još rano za izborne analize.

"Subotnje glasanje je bilo školski primjer izbornih mahinacija i korišćenja državnog aparata u političke svrhe. Imali smo manje glasova uglavnom jer značajan dio naših birača nije uspio da zamijeni stare lične karte na vrijeme. Sigurno da je kod njih bilo nemara, ali se vlast potrudila da ih ne dobiju ni oni koji su željeli", tvrdi Raičević.

Galerija

Bonus video: