"DPS ne može pritisnuti svaki grad u Crnoj Gori"

“Mislim da će i pritisak na građane biti manji, jer Crna Gora je ipak veća od Nikšića", smatra Danilović
89 pregleda 82 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 15:10h

Izborni rezultati u Nikšiću i Andrijevici neće bitno uticati na predsjedničke izbore, koji će biti održani 7. aprila, ali će biti dobra pouka u kom smjeru treba usmjeriti dalji tok kampanje, smatraju u izbornom štabu nezavisnog predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića.

Prema riječima Gorana Danilovića, šefa Lekićevog izbornog štaba, teško je, gotovo i nemoguće, povezivati izbore sa lokalnog nivoa, sa predsjedničkim izborima.

“U Andrijevici je znatan dio opozicije organizovao bojkot, a posljednju riječ daće sud. Što se tiče Nikšića, naravno da izborni štab i predsjednički kandidat pomno prate sva zbivanja. Moj stav je da lokalni izbori mogu biti značajni za određenu političku orijentaciju, ali teško je gotovo i nemoguće povezivati izbore sa lokalnog nivoa, sa predsjedničkim izborima”, rekao je Danilović “Vijestima”.

Na predsjedničkim izborima, kazao je on, u prvi plan izlaze ličnosti predsjedničkih kandidata i njihove politike.

“Stoga se ne može nigdje podvući znak jednakosti između dva predsjednička kandidata u predsjedničkoj utakmici i mnoštva političkih partija u utakmici na lokalnom nivou. Može se izvući pouka, može se korigovati neki politički stav koji je značajan za predsjedničku kampanju iz određene oblasti, ali dominantno to ne može uticati”, kazao je Danilović.

On je podsjetio da ni do sada Lekić nije govorio o lokalnim temama, koje ionako nijesu nadležnost predsjedničkog kandidata, a da to nije radio ni Filip Vujanović. Na pitanje na osnovu čega onda očekuje pobjedu Lekića, Danilović je kazao da su predsjednički izbori uvijek prilika da građani, birajući između konkretnih ličnosti i njihovih ideja i stavova, zanemare možda čak i političke grupacije koje podržavaju ili ne podržavaju njihovu predsjedničku kandidaturu.

“Mislim da će i pritisak na građane biti manji, jer Crna Gora je ipak veća od Nikšića, a nemoguće je podjednako pritisnuti partijskom infrastrukturom i državnim aparatom i Nikšić i cijelu Crnu Goru”, dodao je Danilović.

Danilović je rekao da će pažljivo preispitati navode o neregularnostima na izborima u Nikšiću. On je doado da se ne smije zanemariti to što se dogodilo u Nikšiću, na pojavu zloupotreba na sami dan izbora, ali i ponovio da se nikako ne može povući znak jednakosti između lokalnih izbora i kad je riječ o pritisku koji je, kada je riječ o lokalnom nivou, očigledno veliki.

Danilović je podsjetio da je DF, koji je podržao kandidaturu Lekića, na izborima u Nikšiću, održanim u neravnopravnim uslovima, zabilježio rast.

“Još će biti značajnije kada uslijede i konkretne podrške drugih za dan ili dva, a mislim da g. Vujanović treba da bude zabrinut zbog toga što nema podrške koalicionih partnera koji su zajedno sa njim u vlasti na državnom nivou”, kazao je Danilović.

“Mislim da će i pritisak na građane biti manji, jer Crna Gora je ipak veća od Nikšića", smatra Danilović

On je odbio da precizira o kakvim se konkretno podrškama radi.

“Podsjećam vas da je ipak uslijedila i ranije direktna podrška SNP-a, a vjerujem da će se, nakon što svi završe svoj dio posla u Nikšiću i svoje obaveze, naš zajednički rad na terenu intenzivirati, a vjerujem da će još biti podrške iz parlamentarne i vanparlamentarne opozicije”, kazao je Danilović.

Vujanovića muči SDP, Lekića Pozitivna

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao je da je pobjeda u Nikšiću i Andrijevici dobar impuls za Vujanovića.

Izbori u Nikšiću i Andrijevici su dali dodatni vjetar u leđa našem predsjedničkom kandidatu”, kazao je Milošević za TV Vijesti.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja podsjetio je da će Vujanović ipak biti bez podrške SDP-a, pa samim tim i njegov uspjeh treba uzeti sa rezervom. Vujović, međutim, smatra i da bez kompletnog angažmana opozicije Lekić “nema šanse” protiv Vujanovića. SNP je već podržao Lekića, a da li će to uraditi Pozitivna, znaće se narednih dana, kada zasjedaju partijski organi.

Galerija

Bonus video: