Bulatović: Parlament da kontroliše sve, ne samo vojne misije

Iz IA podsjećaju da Odbor za bezbjednost i odbranu nije konsultovan niti je obavještavan o aktivnostima predstavnika Uprave policije
3 komentar(a)
predrag bulatović, Foto: Luka Zeković
predrag bulatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.03.2013. 14:40h

Parlament treba da ima kontrolnu ulogu u vezi upućivanja u mirovnim misijama ne samo pripadnika Vojske Crne Gore nego i predstavnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

Institut alternativa je zatražio zakonske izmjene kako bi saglasnost Skupštine bila neophodna prilikom upućivanja u mirovne misije pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u državnoj upravi.

Iz ove nevladine organizacije podsjećaju da Odbor za bezbjednost i odbranu nije konsultovan niti je obavještavan o aktivnostima predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama.

Bulatović je podsjetio da crnogorska Vlada, prema zakonu, donosi odluku o upućivanju pripadnika civilne zaštite, policije i radnika državne uprave u mirovne misije.

"Ali novi zakon o parlamentranom nadzoru u oblasti bezbjednosti koji je usvojen konsenzusom ima pretenzije da Skupština nadzire i ovu oblast. Dakle, upućivanje u mirovne misije uopšte, ne samo pripadnika Vojske Crne Gore, nego i ostalih segmenata", kazao je Bulatović agenciji MINA.

On smatra da se stiču uslovi da se u ovoj oblasti uspostavi kontrolna uloga nad aktivnostima Vlade.

"U tom smislu inicijativu Instituta alternativa treba podržati", kazao je Bulatović, ocjenjujući da je tendencija izvršne vlasti da parlament ima što manji nadzor nad mirovnim misijama.

"Tako je važno pitanje takozvanih nacionalnih ograničenja za učešće vojnika iz Crne Gore u misijama u Avganistanu oduzela Skupštini, što znači da i važna oblast gdje će se upućivati u određene zone i pripadnici Vojske nije u nadležnosti parlamenta", rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu uopšte učešće u mirovnim misijama, a posebno da borbe nose rizik, kao i velike troškove za poreske obveznike, crnogorski parlament mora da ima važnu ulogu i to kontrolnu.

"I to ne samo za pripadnike Vojske, nego i za predstavnike civilnog sektora, policije i radnika državne uprave. Očekujem da će Odbor za bezbjednost i odbranu brzo razmotriti i ovo pitanje i postići saglasnost, uvažavajući činjencu da je Zakon o parlamentarnom nadzoru iznad drugih zakona koji sada onemogućavaju kontrolnu ulogu Skupštine u ovoj oblasti", kazao je Bulatović.

Bonus video: