Preliminarni rezultati OIK: "Za evropski Nikšić" 23 mandata, DF 13, SNP 3, Pozitivna 2

Cenzus je bio 1.180 glasova, a nijesu ga prešle tri partije
652 pregleda 133 komentar(a)
DPS Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
DPS Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.03.2013. 14:02h

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Opštinska izborna komisija pravo glasa od ukupnog broja birača ostvarilo je 69,6 odsto Nikšićana.

Važećih listića je bilo 39.328, a nevažećih 581.

Pravo glasa je imalo 57.349 birača.

Koalicija "Za evropski Nikšić" je osvojila 20.367 glasova ili 23 odbornička mandata, Demokratski front 12.243 ili 13 mandata, SNP 3.382 glasa ili 3 mandata, a Pozitivna Crna Gora 2.613 odnosno dva mandata.

Cenzus je bio 1.180 glasova, a nijesu ga prešle tri partije i to Narodna stranka sa 560 glasova, Otadžbinska srpska stranka sa 65 glasova, i Stranka srpskih radikala 98.

DPS uspio iz drugog pokušaja

Koalicija DPS-SDP-LP osvojila je apsolutnu vlast na juče održanim lokalnim izborima u Nikšiću, koji su održani zbog navodne političke korupcije i to samo pet mjeseci nakon što je opozicija pobijedila u tom gradu.

Prema sinoćnjim podacima spekulisalo se da li je Koalicija Za evropski Nikšić osvojila 23 ili 22 mandata, Demokratski front 13 ili 14 mandata. Socijalistička narodna partija (SNP) ima tri ili četiri mandata, dok je pojedinačno najveći gubitnik na izborima za nikšićki parlament Pozitivna Crna Gora koja je bila između dva i tri mandata.

Ti podaci su bili iz izbornih štabova DPS i DF.

Izlaznost slabija za 5 odsto

U štabu DF su sigurni da koalicija predvođena DPS nema 23. mandat, a da bi eventualni gubitak trećeg mandata Pozitivne mogao da bude 14 DF ili četvrto odborničko mjesto za SNP.

Preostala tri učesnika izbora Narodna stranka, Otadžbinska srpska stranka i Stranka srpskih radikala nijesu prešle cenzus od tri odsto.

Prve analize pokazuju da su ovakvi rezulati posljedica izlaznosti koja je četri do pet odsto manja u odnosu na izbore održane 14. oktobra, kada je na birališta izašlo skoro 75 odsto Nikšićana.

DPS nadoknadio glasove od Pozitivne

Drugi razlog je činjenica da je za DPS glasalo više birača u odnosu na prije pet mjeseci.

Prema podacima DPS tu partiju je juče podržalo 20.376 birača, dok je na lokalnim izborima u oktobru taj broj bio 18.775. Međutim, DPS je listu za parlamentarne izbore u oktobru podržalo oko 20.500 birača. To je za oko 200 glasača manje u odnosu na 2009. godinu, na osnovu čega je imala 24 odbornika.

Prema podacima štaba DF za DPS je na jučerašnjim izborima glasalo 19.996 punoljetnih građana Nikšića.

DPS je te glasove na lokalnom nivou vjerovatno nadoknadio od Pozitivne, moguće od SNP.

Pozitivna dvije hiljade glasova manje

Za Pozitivnu je juče glasalo oko 2.600 birača, što je čak za dvije hiljade lošiji rezultat u odnosu na prije pet mjeseci kada je u pitanju izjašnjavanje na loklanom nivou. Za Pozitivnu je u Nikšiču na parlamentarnim izborima glasalo oko 3.650 birača.

SNP je na juče održanim izborima ostvario za oko 759 glasova slabiji rezultat u odnosu na lokalne izbore. Prema podacima iz DPS za SNP se juče opredijelio 3.341 birač, dok iz DF navode da je taj broj 3.337.

Jedina opoziciona snaga koja je juče ostvarila nešto bolji ili identičan rezultat onom iz oktobra je DF.

Za taj savez je glasalo oko 12.200 birača, što je za oko 200 više u odnosu na prije pet mjeseci na lokalnom nivou, odnosno praktično identičan rezultat onom koji je savez na čijem je čelu Miodrag Lekić zabilježio na listiću za parlamentarne uzbore.

Izbori nakon Draga Đurovića

Prema preliminarnim podacima listu “Narodna stranka dr Zoran Mrkić” podržalo je oko 530 birača, dok je Otadžbinska srpska stranka dr Aleksandra Stamatovića imala nešto više od 60 glasova, a radikali nekoliko glasova iznad 70.

Pravo glasa na izborima imalo je 57.349 birača koji su glasali na 133 biračka mjesta.

Nikšićani su nakon pet mjeseci ponovo izašli na birališta jer je u decembru SO donijela odluku o skraćivanju mandata. Odluka je uslijedila nakon što je odbornik Pozitivne Drago Đurović “promijenio stranu” i tokom izbora za predsjednika SO umjesto za Janka Vučinića, kandidata opozicije, glasao za Sonju Nikčević, koju je na tu funkciju predložila koalicija DPS-SDP-LP.

Pozitivna je Đurovića isključila iz partije i protiv njega podnijela krivičnu prijavu. Pozitivna i cjelokupna opozicija su ocijenili da je riječ o političkoj korupciji.

Bonus video: