Međunarodna posmatračka misija počela monitoring predsjedničkih izbora

Članovi Misije na dan izbora, 7. aprila, posjetiće određen broj biračkih mjesta u Crnoj Gori radi praćenja glasačke procedure
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2013. 15:06h

Ograničena posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za Demokratske institucije i ljudska prava (KDILJP) počela je monitoring za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, preliminarne nalaze objaviće dan, a završni izvještaj dva mjeseca nakon završetka izbora.

Šef OEBS/KDILJP Misije Boris Frlec, kazao je da su u misiji deset međunarodnih eksperata, čije je sjedište u Podgorici, i 12 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni po drugim gradovima.

On je pojasnio da je zadatak Misije da ocjenjuje izbore u pogledu ispunjenosti principa demokratskog izbornog procesa, preuzetih obaveza o kojima su se saglasile države članice OEBS-a i nacionalnog zakonodavstva.

Frlec je naveo da će to obuhvatiti pravni okvir, uključujući registrovanje kandidata i sprovođenje finansijskih regulativa kampanja, registraciju glasača i proceduru za izradu glasačkih lista, okruženje i uslove za sprovođenje efektivne kampanje.

"Misija će pratiti aktivnosti izborne kampanje, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, primjenu zakona i rješavanje izbornih sporova, a biće sproveden i sveobuhvatan monitoring medija i rezolucija određenih pitanja koja se mogu pojaviti tokom glasanja", rekao je on na konferenciji za novinare.

U skladu sa KDILJP –ovom metodologijom za ograničene posmatračke misije, Misija neće sprovoditi sistematsko i sveobuhvatno posmatranje glasanja, prebrojavanje glasova ili davanje tabelarnog prikaza rezultata.

"Mi samo posmatramo, bilježimo, izvijestimo a na drugima je da odluče da li je to u redu"

Članovi Misije na dan izbora, 7. aprila, posjetiće određen broj biračkih mjesta u Crnoj Gori radi praćenja glasačke procedure.

Frlec je najavio da će se u okviru posmatračkog procesa, predstavnici Misije sastajati sa nadležnim predstavnicima vlasti, političkih partija, pravosuđa, civilnog sektora, medija i drugih zainteresovanih strana.

"Preliminarni izvještaj biće objavljen dan nakon izbora, a konačan izvještaj biti osam sedmica nakon toga, a u njemu će biti sadržane i preporuke vlastima", rekao je on.

Frlec je naglasio da je uloga Misije da posmatra i izvještava a ne da se miješa, i da ih zanima proces, a ne rezultat.

"Nismo zainteresovani za rezultat, osim da oni budu tačno izračunati i korektno saopšteni. Mi prije svega dajemo tehničku podršku procesu, a nakon toga će Vlada i partije odlučiti kako će koristiti naše preporuke" , naveo je on.

Upitan da li ima informacije da li je Vlada usvojila ranije preporuke za prethodne parlamentarne i predsjedničke izbore, Frlec je odgovorio da je Misija stigla u četvrtak, da su za sada imali samo sastanak sa članovima Državne izborne komisije i da ne može reći do koje su mjere preporuke uvažene, ali da će to biti sadržano u nekom od izvještaja.

On je rekao da nema informacija, i da ne može da odgovori ni na pitanje o usvojenim preporukama za predsjedničke izbore koji su održani 2008. godine.

Komentarišući MANS-ove navode u zloupotrebama i falsifikovanjima biračkih spiskova, Frlec je kazao da je to tipična priča svake kampanje.

"Te priče uvijek su dio izbora. A da li su tačne, ne mogu da komentarišem, to je za relevantne organe državne uprave", naveo je on.

Upitan da prokomentariše objavljene audio-snimke sa sjednica Demokratske paetije socijalista, uoči parlamentarnih izbora i da ocijeni da li predstojeći izbori mogu biti slobodni, Frlec je kazao da Misija nije izborna policija.

"Ne možemo reći da li su izbori bili validni. Mi smo tu posmatramo i da vidimo da li su u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima. Završni izvještaj je prezentovan Savjetu OEBS-a i tamo su ga branile državne institucije koje su bile zadužene za izbore", rekao je on.

Na pitanje da pojasni da li je ovo što se dešava u Crnoj Gori u skladu sa OEBS-ovim principima, Frlec je odgovorio da ni to ne može reći.

"Mi samo posmatramo, bilježimo, izvijestimo a na drugima je da odluče da li je to u redu", poručio je on.

Bonus video: