EIB pokreće istragu o zloupotrebama sredstava iz svojih fondova

Iz EIB-a je saopšteno da banka može da suspenduje isplate, zatraži povraćaj sredstava ili iskoristi druge mehanizme
166 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 08:44h

Istražno odjeljenje Evropske investicione banke pokrenuće istragu povodom navoda da su njihova sredstva zloupotrijebljena u Crnoj Gori za potrebe DPS-a, potvrdio je juče za "Dan" Marko Santareli, portparol Evropske investicione banke (EIB).

"Evropska investiciona banka je uzela u obzir navode o zloupotrebama sredstava u odnosu na Fond rada Crne Gore, a naše odjeljenje za istrage pokrenuće postupak", kazao je Santareli za "Dan".

Afera Snimak: I parama EIB-a isplaćivali otpremnine za članove DPS-a >>>

Iz EIB-a je saopšteno da banka može da suspenduje isplate, zatraži povraćaj sredstava ili iskoristi druge mehanizme iz ugovora o finasiranju ukoliko se dokaže nezakonito postupanje.

"Ukoliko postoje dokazi o potencijalnom krivičnom djelu, odjeljenje može da te dokaze pošalje relevantnim nacionalnim organima za sprovođenje zakona, ali i da traži pomoć u istrazi od nezavisnih agencija", navodi se u dokumentu EIB-a o vođenju istraga o prevarama i korupciji.

Objašnjeno je da odjeljenje EIB-a od nacionalnih vlasti može da traži sve podatke koje smatra važnim za utvrđivanje činjenica.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista planiralo je na sjednici održanoj uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora da se otpremnine bivšim radnicima preko Fonda rada isplaćuju isključivo članovima te partije, za šta će se novac, kako su planirali, obezbijediti i iz sredstava Evropske investicione banke. O tome svjedoči audio-snimak sa sjednice, na kojoj tadašnji politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović najavljuje da će članovi DPS-a do septembra dobiti otpremnine preko Fonda rada, piše "Dan".

"Ozbiljna su očekivanja od Fonda rada. I to će biti jedan posebni, ovaj, sastanak koji ćemo imati sa, ovaj, Fondom rada, kako da se ubrzaju određene, određene aktivnosti, nešto iz raspoloživog fonda, a nešto iz fonda koji će realizovati preko projekta Evropske investicione, investicione banke" rekao je Gvozdenović.

Na sajtu EIB-a, finansijske institucije EU, čije je sjedište u Luksemburgu, objavljen je pregled ovlašćenja Odjeljenja za istraživanje prevara (IG/IN), kako glasi naziv tijela koje je zaduženo da provjerava jesu li sredstva banke zloupotrijebljena.

"IG/NA može da pokrene administrativne istrage radi utvrđivanja činjenica u vezi sa sumnjama da je došlo do prevara, korupcije, kriminalnog udruživanja ili iznude u aktivnostima EIB i operacijama, koje su definisane od strane Međunarodne finansijske institucija (IFI) i Okvirnim sporazumom (iz septembra 2006. godine) i ugrađene u smjernice EIB-a za politiku borbe protiv prevara", navedeno je u dokumentu Evropske investicione banke.

Sarađivaće sa OLAF-om

Iz EIB-a je saopšteno da Odjeljenje za istraživanje prevara igra ključnu ulogu u sprečavanju i otkrivanju prevara u operacijama koje finansira Evropska investiciona banka.

"Odjeljenje radi u partnerstvu sa OLAF-om i drugim istražnim organima da bi se obezbijedlo da integritet projekta bude zajednički imenitelj. Čak i ako postoji sumnja u prevaru ili korupciju koja se ne odnosi na projektu koji finansira EIB, podaci će biti proslijeđeni kolegama iz drugih institucija", navodi se u dokumentu EIB-a.

Galerija

Bonus video: