"Vujanović da skupi hrabrost i izjasni se o aferi Snimak"

Navodi se da će Lekić voditi dostojanstvenu predizbornu kampanju, tokom koje će nastojati da većinu građana Crne Gore uvjeri da je državi potreban pravi predsjednik
7 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 18:43h

Medijski pul predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića pozvao je Filipa Vujanovića da konačno sakupi hrabrost i opredijeli se za ozbiljan, primjeran predsjedničkoj funkciji, javni komentar o aferi Snimak, kojom se, kako se navodi, prezentuju materijalni dokazi o političkoj korupciji.

Oni su reagovali na optužbe iz Demokratske partije socijalista da Lekić prvim javnom nastupu potvrdio ono što tvrdi ta partija od početka – da nije nije kandidat budućnosti, već prošlosti.

Navodi se da će Lekić voditi dostojanstvenu predizbornu kampanju, tokom koje će nastojati da većinu građana Crne Gore uvjeri da je državi potreban pravi predsjednik.

Ističe se da javnost zna da je riječ o osobi od ličnog integriteta i profesionalne afirmacije, “koji se javno borio protiv korupcije, nepotizma i koji nije, niti je ikada bio povezan sa organizovanim kriminalom”.

Upravo zato, dodaje se, Lekić će nastojati da se na predizbornim skupovima ne bavi mnogo svojim protivkandidatom.

“Svjesni odgovornosti za javno izgovorenu riječ, poštujući crnogorsku javnost, Izborni štab Lekića će svaku izgovorenu neistinu, od kuda god da ona dođe, argumentovano demaskirati - a počećemo od laži koje su izgovorene već na prvoj konvenciji u Baru”, piše u saopštenju.

Kako su kazali, u žurbi da poznatim metodama pretraže i pronađu manu u biografiji Lekića poseže se za pretumbavanjem novinskih arhiva, izjava i intervjua, “uz obavezno trzanje iz konteksta i plasiranje poluistina ili čak očiglednih laži”.

Taj metod je, smatraju oni, demonstriran prilikom interpretacije Vujanovića na skupu u Baru.

“U falsifikovanju jednog intervjua Lekića, Vujanović preskače suštinsku rečenicu - Opciju za crnogorsku nezavisnost ne treba apriori odbaciti i potcijeniti, ili ne uvažavati jer je legitimna”, ukazali su iz Medijskog pula Lekića.

Obazrivost i sumnja koje Lekić pokazuje u pomenutom tekstu, navodi se, posljedica je tadašnjeg aktuelnog trenutka u kojem crnogorska vlast još nije bila raspisala referendum, i time sama unosila simnje u ishod svega.

“U pomenutom intervjuu Lekić kaže: Ozbiljna i odgovorna vlast u ozbiljnoj državi morala bi oko tako važnog pitanja da obezbijedi unutrašnji konsenzus-i o njegovom raspisivanju i oko pravila za pošteno organizovanje- a mora imati u vidu i stav međunarodne zajednice prema tom pitanje”, kazali su u saopštenju.

Oni smatraju da je očigledno da se iz tog, namjerno preskočenog dijela intervjua, u interpretaciji Vujanovića, jasno vidi da Lekić tretira održavanje referenduma kao legitimnu opciju i da se zalaže za definisanje unutrašnjih međunarodnih pravila koja bi ishodu dala puni legitimitet.

“Mišljenje Lekića u pomenutom intervjuu, da do raspisivanja referenduma ne treba potcjenjivati značaj zajedničke države i korišćenje određenih benefita prema EU, Vujanović je sada očiglednim falsifikovanjem, iskoristio da zlonamjerno dokaže navodno zalaganje Lekića za trajnu perspektivu Crne Gore u državnoj zajednici”, piše u saopštenju.

Oni su pitali Vujanovića kakve su njegove i veze njegove stranke sa kriminalnim grupama u Baru i da li je plod takve saradnje doveo do toga da Bar postane prvi na listi po djelovanju kriminalnog miljea.

“Pitamo ga da li će konačno sakupiti hrabrosti i opredijeliti se za ozbiljan, primjeran predsjedničkoj funkciji, javni komentar o skandaloznoj aferi Snimak, kojom se prezentuju materijalni dokazi o političkoj korupciji”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: