Vikiliks Crna Gora: Vlast misli da ima sjajnu diplomatiju

U mejlovima agencije Stratfor, prepričan “bizaran” razgovor sa ambasadorkom Crne Gore u EU
659 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 18:02h

Crna Gora ne žuri ka Evropskoj uniji, jer bi članstvo poremetilo viziju po kojoj bi ta zemlja trebalo da postane destinacija za super bogate u Evropi, piše u analizi privatne obavještajne agencije Stratfor među čijim klijentima je i Vlada SAD.

U jednom od brojnih mejlova među kojima se pominje Crna Gora, a koje je objavio Vikiliks, analizira se spoljno-politički položaj Crne Gore i njena političko-ekonomska strategija nakon obnove nezavisnosti.

Analitičar Stratfora Marko Papić navodi da je Milo Đukanović, koji je na čelu države, znao šta radi prilikom odvajanja zemlje.

"Odvajanje od Srbije znači zaobilaženje Beograda i federalnih carinskih i bankarskih kontrola, dva sektora koje bi Crna Gora mogla da iskoristi da podstakne visoko profitabilno lično bankarstvo (pranje novca), kao i sumnjivu trgovinu, ako ne i potpuni šverc", navodi se u analizi iz avgusta 2008.

Dodaje se da Evropi ponestaje of-šor, egzotičnih, izolovanih igrališta jer su Kipar i Luksemburg u EU, a Monako i Lihtenštajn pod nadzorom Brisela.

Zato se Crna Gora vidi kao mjesto koje može da privuče ruske milijardere koji polako napuštaju Kipar, dok je Monako sada više atraktivan i dostupan za "bekpekere" iz Evrope.

“Igralište za bogate”: Oleg Deripaska i Piter Mank, Foto: savo Prelević

Time je Monako izgubio svoju mističnost i osjećaj važnosti koju super bogati traže, a Crna Gora može da popuni tu „rupu“, navodi se u analizi.

Napominje se da možda nije slučajno što je jednom od filmova u serijalu o Džejms Bondu, Crna Gora preko kazina prikazana kao mjesto za bogate i opasne.

Analitičari Stratfora uglavnom prikupljaju novinske članke koji se tiču odnosa Crne Gore sa Rusijom, dešavanjima u regionu, slučaju Šarić, dolaska Taksina Šinavatre u Crnu Goru

"U međuvremenu, iskoristiće sve dobrobiti bliskog odnosa sa EU i mogućeg članstva u NATO, sve dok je pridruživanje Briselu samo daleka vizija koja osigurava stabilnost bogatim posjetiocima, a omogućava poigravanje sa dosadnim pravilima i propisima".

Dodaje se da ove investicije Crnoj Gori donose više novca i ekonomske aktivnosti, nego što bi to bilo u slučaju članstva u EU, ali će biti ometane iz Brisela.

"Zbog toga je moguće da će Crna Gora polako nastaviti svoj put ka viziji da postane najbolja destinacija za superbogate u Evropi”, zaključuje se u depeši.

U juče objavljanim majlovima, analitičari Stratfora uglavnom prikupljaju novinske članke koji se tiču odnosa Crne Gore sa Rusijom, dešavanjima u regionu, slučaju Šarić, dolaska Taksina Šinavatre u Crnu Goru dok se dio odnosi na njihove međusobne i lične komentare u kojima Papić iznosi negativan stav o identiteu Crnogoraca koje naziva “pravim Srbima”.

Papić: Sastanak sa Milačić "vrlo bizaran"

"Misle da zato što su tako mali i tako sjajni u diplomatiji (!), da mogu da budu Luksemburg Evrope“, navodi se u mejl koji je Papić uputio kolegama iz Stratfora nakon razgovora sa tadašnjom ambasadorkom Crne Gore pri EU Slavici Milačić.

U mejlu se navodi da je sastanak bio “vrlo bizaran” i da je ambasadorka pričala kao da je Crna Gora na audiciji za neko takmičenje.

Slavica Milačić

"U suštini, Crna Gora misli da može da radi isto što i Srbija, a to je da ima spoljnu politiku koja će moći u svakom pravcu da se kreće", dodaje se mailu poslatom u septembru 2009.

Pošiljalac dodaje i da ga je ambasadorka „mazala“ pričom kako je u Crnoj Gori organizovani kriminal na niskom nivou, te da su ruske investicije u potpunosti dobronamjerne. Šef crnmogorske diplomatije u to vrijeme bio je Milan Roćen.

U NATO samo zbog Srbije

U analizi od 7. decembra 2009, tri dana nakon što je Podgorica dobila poziv da se uključi u MAP (Akcioni plan za članstvo) u NATO-u, navodi se da Crna Gora za tu Alijansu nije strateški važna, osim kao posljednja veza Srbije sa Jadranskim more.

"Jedina zemlja u regionu koja smatra Crnu Goru strateški važnom je Srbija, zbog luke Bar koju srpska vlada pokušava kupiti. Za Beograd to je jedina veza sa morem od raspada Jugoslavije", piše u dokumentu pod naslovom "Crnogorsko članstvo i pozicija Srbije".

Nakon što se Crna Gora pridruži NATO-a, smatraju u Stratforu, Srbija će biti potpuno okružen EU i NATO članicama, a Beograd će morati da bira između dublje izolacije i članstva u Alijansi. Ocjenjuje se da ne treba očekivati da će se odnosi sa Srbijom pogoršati nakon ulaska Crne Gore u NATO.

Galerija

Bonus video: