"Dan": Upravnik Pošte u Podgorici pravio spisak protivnika DPS-a

Dokument koji potvrđuje da je vođen ovaj tajni dosije za potrebe DPS-a, Danu je dostavio jedan od zaposlenih u Pošti
285 pregleda 176 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 19:06h

Upravnik Pošte u Ulici slobode, u Podgorici, Dragan Tomašević vodio je tajni spisak o političkom opredjeljenju zaposlenih, i dostavljao ga izvršnom direktoru Pošte Crne Gore Milanu Martinoviću, piše današnji Dan.

Dokument koji potvrđuje da je vođen ovaj tajni dosije za potrebe DPS-a, (prikupljanje takvih podataka zabranjeno je prema Krivičnom zakoniku), Danu je dostavio jedan od zaposlenih u Pošti. Taj dokument je sačinjen 25. aprila 2009. godine.

Dragan Tomašević u dopisu Milanu Martinoviću ističe da je pri sastavljanju spiska koristio i podatke od „pripadnika službe agencije za javnu bezbjednost”.

TV Vijesti, Daniela Vranković

"Pošto ste Vi radili bazu podataka za našu partiju, ja sam opservacijom iz više uglova, koristeći prijateljstva sa terena, mrežu partije, pripadnike službe agencije za javnu bezbjednost, došao do relevantnih podataka za svakog radnika u Pošti jedan, mada znam i za Poštu osam, a i druge, jer godinama sam u sistemu“, naveo je Tomašević u dopisu direktoru Pošte Crne Gore Milanu Martinoviću.

Na spisku koji je rađen da bi se utvrdilo ko je od zaposlenih siguran glasač DPS-a, a ko opozicije, nalazi se 18 osoba, koje su zaposlene u objektu pošte u centru Podgorice (preko puta hotela Crna Gora). Kao sigurni glasači Demokratske partije socijalista, u dokumentu se navodi 11 ljudi.

Dokument u posjedu "Dana"

Za dvoje se navodi da se izjašnjavaju kao DPS-ovci, ali da u stvari glasaju za PzP, odnosno „neku prosrpsku opciju”. Za dvoje zaposlenih se navodi da podržavaju Novu srpsku demokratiju, a za troje da glasaju za SNP.

U Tomaševićevom dokumetu navodi se kako je u pitanju „strogo povjerljivo”, te da u njega uvid može da ostvari samo direktor Milan Martinović.

"Čisto informativno Vam dostavljam, za Vašu informaciju, moje jako dobro provjereno sa više aspekata političko opredjeljsnje radnika Pošte 81101“, ukazano je u dokumentu koji je dostupan Danu.

Odbili da komentarišu nepotpisan dokument

Predstavnici Pošte Crne Gore odbili su da komentarišu pismo upravnika jedne od podgoričkih filijala, Dragana Tomaševića, jer je, kako su naveli, nepotpisan i dokument koji nema ni pečat.

"Odnos prema zaposlenima u Pošti apsolutno nije determisan političkom, nacionalnom, vjerskom ili drugom pripadnošću. Status zaposlenih isključivo je u vezi sa kvalitetom rada i doprinosnom unapređenju usluga i radnih procesa na kojima je zaposleni angažovan", navodi se u dopisu Pošte.

Tomašević je, kako piše Dan, vodio tajni spisak o političkom opredjeljenju zaposlenih i dostavljao ga izvršnom diretkoru te kompanije, Milanu Martinoviću.

Taj dnevnik prenosi da je spisak na kojem se navodi političko opredjeljenje zaposlenih, prema procjeni Tomaševića, napravljen 25. aprila 2009. godine.

Tomašević u dopisu Martinoviću navodi da je pri sastavljanju tog dokumenta koristio i podatke od članova službe državne bezbjednosti.

Galerija

Bonus video: